A3 Haber

Jandarma ablukasında pamuk taban fiyatı eylemi: Çiftçiler haklarını aramak için sokağa çıktı

Jandarma ablukasında pamuk taban fiyatı eylemi: Çiftçiler haklarını aramak için sokağa çıktı

Jandarma ablukasında pamuk taban fiyatı eylemi: Çiftçiler haklarını aramak için sokağa çıktı
Eylül 29
16:33 2022

Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde pamuk üreten çiftçiler, pamuğun taban fiyatını protesto etmek için eylem yaptı. Yurttaşların anayasal hakkı olan protesto eylemi, jandarma ve zırhlı araçların ablukasında yapılabildi.

Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezleri arasındaki Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde çiftçiler, Çukobirlik tarafından pamuk taban fiyatının 21 lira olarak açıklamasını protesto etti. Açıklanan taban fiyatından memnun olmayan üreticiler, Şanlıurfa-Harran karayolunu kapatıp eylem yapmak için toplandı. Bölgeye zırhlı araçlarla jandarma ekipleri sevk edildi. Grup adına konuşan pamuk üreticisi İbrahim Toygar, taban fiyatlarının çok düşük olarak açıklamasından dolayı mağdur olduklarını belirterek, “Geçen yıla göre tarım girdi fiyatlarının yüzde 300 artış göstermesi, elektrik fiyatlarının yüzde 140 zamlanmasından dolayı zor günler geçiren çiftçiler, umutlarını pamuk taban fiyatlarının yüksek olmasına bağladı. Bu yıl Çukobirlik tarafından açıklanan taban fiyatı çiftçilerimizi zora soktu” dedi.

“İplik ithalatı durdurulsun”

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu ise çiftçilerin haklı olduğunu belirterek, “Bu yıl girdiler yüzde 300 kat arttı. Durum böyle olunca çiftçilerimiz zor günler geçirmeye başladı. Bir an önce Türki Cumhuriyetleri’nden gelen iplik ithalatının durdurulması lazımdır. Buna bir kota konulması gerekiyor. Şu anda çiftçilerimiz iflas etmiş durumdadır. Pamuk çok ciddi bir üründür. Bir an önce bu taban fiyatının iyileştirilmesi gerekiyor. Böyle giderse önümüzdeki yıl kimse pamuk ekmeyecektir” diye konuştu.

Açıklamanın ardından pamuk tarlasına geçen çiftçiler, gıyabi cenaze namazı kılıp eylemlerini sonlandırdı. (DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER