A3 Haber

Sayıştay raporu: Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ihaleler açıklık ve rekabet ilkesine aykırı

Sayıştay raporu: Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ihaleler açıklık ve rekabet ilkesine aykırı

Sayıştay raporu: Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ihaleler açıklık ve rekabet ilkesine aykırı
Eylül 29
08:46 2022

Dokuz Eylül Üniversitesi için Sayıştay’ın hazırladığı raporda çarpıcı ifadelere yer verildi. Raporda, Üniversite mülkiyetindeki taşınmazların kapalı zarf usulü yerine, mevzuatta öngörülmediği halde pazarlık usulüyle verildiği belirtilerek, “Kanunda öngörülen esas ihale usulü yerine pazarlık usulünün kullanılması, ihalelerde açıklık ve rekabetin sağlanması ilkesine aykırılık teşkil etmektedir” denildi.

Sayıştay raporunda şu görüşlere yer verildi:

Dokuz Eylül Üniversitesinin mülkiyetindeki taşınmazlarda bulunan muhtelif büyüklüklerdeki büfe, kafeterya, kantin, kırtasiye, büro, otopark, spor kompleksi gibi kiralanabilir ünitelerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 51’inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine göre pazarlık usulü ile kiraya verildiği tespit edilmiştir. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun “Kapsam” başlıklı 1’inci maddesinde genel bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin, özel idare ve belediyelerin alım, satım, hizmet, T.C. Sayıştay Başkanlığı Dokuz Eylül Üniversitesi 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 22 yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve taşıma işlerinin bu Kanun’da yazılı hükümlere göre yürütüleceği, ‘İlkeler’ başlıklı 2’nci maddesinde bu Kanun’un yürütülmesinde, ihtiyaçların en iyi şekilde, uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasının ve ihalede açıklık ve rekabetin sağlanmasının esas olduğu İhalelerde ‘kapalı teklif usulünün esas olduğu’ başlıklı 36’ncı maddesinde ise; bu Kanun’un 1’inci maddesinde yazılı işlere ilişkin ihalelerde, tekliflerin gizli olarak verilmesini sağlayan kapalı teklif usulünün esas olduğu, hükme bağlanmıştır. Yapılan denetimlerde, Üniversitesinin mülkiyetindeki taşınmazlarda bulunan muhtelif büyüklüklerdeki büfe, kafeterya, kantin, kırtasiye, büro, otopark, spor kompleksi gibi kiralanabilir ünitelerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 51’inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine göre pazarlık usulü ile kiraya verildiği tespit edilmiştir.

Açıklık ve rakebetin sağlanması ilkelerine aykırı ihaleler

“Devletin özel mülkiyeti veya hüküm ve tasarrufu altında olmayan taşınmazların kiralanmasında 2886 sayılı Kanun’da öngörülen esas ihale usulü yerine pazarlık usulünün kullanılması, ihalelerde açıklık ve rekabetin sağlanması ilkesine aykırılık teşkil etmektedir” denilen Sayıştay Raporu’nda, “Bu itibarla, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 51’inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında bulunmayan yerlerin ihalesinin mevzuat hükümlerine riayet edilerek kapalı teklif usulü ile gerçekleştirilmesi gerektiği düşünülmektedir” ifadeleri de yer aldı.

Rapordaki diğer bulgular şöyle:

  • Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabının Doğruyu Yansıtmaması.
  • Tahsisli Arazi ve Arsalar Hesabının Doğruyu Yansıtmaması
  • Gelirlerden Alacaklar Hesabına Noksan Kayıt Yapılması ve Üniversite Kooperatifinin Kira Borçlarının Takibinin Yapılmaması
  • Arazi ve Arsalar Hesabı ile Binalar Hesabının Doğruyu Yansıtmaması
  • Üniversite Mülkiyetindeki Taşınmazların Mevzuatta Öngörülmediği Halde Pazarlık Usulüyle Kiraya Verilmesi
  • Proje Özel Hesabında Kayıtlı Dövizlere Ay Sonlarında Değerleme İşlemlerinin Yapılmaması
  • Uluslararası Kuruluşlara Katılım Payı Karşılığı Olarak Verilen Taahhütler ile Yerine Getirilen Taahhütlerin Nazım Hesaplarda İzlenmemesi

Raporun tamamına BURADAN ulaşılabilir 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER