A3 Haber

Metin Lokumcu cinayeti davası: Duruşma iki gün olarak 26-27 Ocak tarihine ertelendi

Metin Lokumcu cinayeti davası: Duruşma iki gün olarak 26-27 Ocak tarihine ertelendi

Metin Lokumcu cinayeti davası: Duruşma iki gün olarak 26-27 Ocak tarihine ertelendi
Eylül 30
11:41 2022

Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin dava Trabzon 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde davanın sekizinci duruşması görüldü. Mahkeme ara kararında, keşif ve bilirkişi taleplerinin bu aşamada reddine, tanıkların neden dinlendiğine dair açıklama yapılmasına için süre verilmesine ve  tutanak polislerinin dinlenmesine karar verdi. Duruşma iki gün olarak 26-27 Ocak tarihine ertelendi.

Artvin’in Hopa ilçesinde Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı dönemindeki AKP mitingi öncesi polisin sıktığı biber gazından etkilenerek ölen 55 yaşındaki emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin 13 polisin yargılandığı davanın sekizinci duruşması bugün Trabzon 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma iki gün olarak 26-27 ocak tarihine ertelendi.

Duruşmadan notlar şöyle:

  • Duruşma öncesinde dava avukatlarından Sercan Aran, “Süreç, adalete erişebileceğimiz bir düzeyde ilerlemiyor. Sanıkların tamamını dinlemiş ve aile ile konuşmuş olan mahkeme başkanı değişti. Bu durumda adil bir yargılamadan bahsetmek mümkün değil. Bu duruşmada taleplerimizi yine ifade edeceğiz” dedi.
  • Duruşma 10.12’de başladı. Mahkeme heyetinin tamamının değiştirildiği görüldü.
  • Duruşma Metin Lokumcu’nun kardeşi Mete Lokumcu’nun konuşmasıyla başladı: Sanık polisler arkalarındaki güçle pişkin pişkin konuşuyor. Bizim arkamızda halk var onların arkasında kim var herkes biliyor.
  • Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu konuşuyor: Sizle ilk defa karşılaşıyoruz. Ama biz sekizinci kez geliyoruz. Keşke bütün sanıklar da burada olsaydı. Tek derdim burada adalet sağlanması. Her seferinde aynı şeyleri konuşmak ailem işin gerçekten çok zor. Elinizi vicdanınıza koymayın. Yasalar ne diyorsa, ona göre adalet gelsin istiyoruz. Umarım bu dava adalet ile biter.
  • Av. Meriç Eyüboğlu: Bugün 2 tanığımız var, biri dönemin milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu biri de şu an milletvekil olan Uğur Bayraktutan. İki tanıdığımız da o gün oradaydı ve neler olduğunu anlatacaklar.
  • Av. Meriç Eyüboğlu: Keşif talep edeceğiz. Çünkü olay mahalli olmayan bir yerde dava görüyoruz, güvenlik gerekçesiyle buraya taşındı. Sanıklar orayı bilmiyorum, burayı görmedim diyorlar. Keşifte dinlenmesini istediğimiz tanıklar var. Bu tanıkların hepsi Metin Lokumcu’nun o gün yanında olan insanlar.
  • Mahkeme başkanı: İki grup arasındaki mesafelerle alakalı benim de kafama takılan şeyler var. O alanın krokisi yok örneğin.
  • Savcılık bu aşamada keşif talebinin reddi için mütalaa verdi.
  • Av. Sercan Aran: Bilirkişi heyetinde farmakolog ve kardiyolog da bulunmalıdır.
  • Sanık polislerin avukatları sırayla beyanda bulundular. Tanık dinlenmeden önce kısa ara verildi.
  • Duruşmaya saat 12.00’ye kadar ara verildi.
  • Duruşma 12.15 yeniden itibariyle başladı.
  • Sanık polis avukatı: Emri verenler burada değil, emri uygulayanlar burada diyorlar. Bu konuda katılıyorum. Emri verenler de burada olmalıydı.
  • Eski Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu tanık olarak dinleniyor.
  • Yüksel Çorbacıoğlu: Ben bu olayın başından sonuna kadar, hatta olaydan öncesinden beri hem görgü tanığım hem bilgi tanığıyım. Olaydan 4 gün önce 26 Mayıs’ta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Artvin’de miting yapacaktı. Bizler de Hopa’da yapalım diye konuşuyorduk çünkü Başbakanın yapacağı biliniyordu. Yani olaydan çok öncesinden bu biliniyordu. Başbakan’ın mitinginin Hopa’da yapılmaya uygun değildir diye güvenlik birimleri bir rapor hazırlıyor. Buna rağmen o mitingin Hopa’da yapılmasını istediler. Herkes horon oynuyordu. Ben de izliyordum. Sayın Başbakan daha gelmemişti. 2 askeri helikopter belirdi saat 11’e geliyordu. O helikopterler meydanın üzerinden alçak uçuş yaptı ve korku yarattı. O sırada ne olduğunu anlamadan, bir anda gaz ve su geldi. Namus şeref sözü verdim. O sırada hiçbir uyarı yapılmadı, yapılsaydı duyardım. Bizzat ben oradaydım. Üst geçitten dönemin kaymakamı ve güvenlik görevlileri alanı izliyordu.
  • Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan tanık olarak dinleniyor: Hopa’ya geldiğimde olağan üstü güvenlik önlemlerinin alındığını gördüm. Metin Lokumcu’yu kaybettik dediler. Hastaneye gittik hemen. Orada çok ciddi bir kalabalık var. Otopsiye ben de girdim avukat olarak. O gün orada olan Osman Lokumcu, Metin Lokumcu’nun gaza maruz kaldığını ve polisin muamelesini anlattı.

Ne olmuştu?

Dönemin başbakanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, 12 Haziran 2011 seçimleri için 31 Mayıs günü Artvin’in Hopa ilçesine gitti. Erdoğan’ın mitingi öncesi Hopalılar, bölgeye kurulan HES’ler, çaya konan kota gibi sorunlarla ilgili basın açıklaması yapmak üzere ilçe meydanında toplandılar. İlçeye mining için çevre illerden gelen çevik kuvvet polisleri basın açıklamasına biber gazlı müdahalede bulundu.

Polis saldırısı sırasında kullanılan biber gazından etkilenen emekli öğretmen Metin Lokumcu, kaldırıldığı Hopa Devlet Hastanesi’nde vefat etti. Aynı gün ilçeye giriş çıkışlar yasaklanırken gece yapılan operasyonla 60 kişi gözaltına alındı. Hopa’da gözaltına alınan 60 kişiden 17’si tutuklanarak Erzurum Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne götürüldü ve yaklaşık yedi ayı aşkın süre cezaevinde kaldı. Lokumcu’nun vefatının ardınlar ülkenin farklı şehirlerinde de protestolar düzenlendi, yüzlerce kişi gözaltına alındı ve yargılandı.

Trabzon mitinginde konuyla ilgili konuşan Erdoğan, “Ben Hopa’ya eşkıyaların indiğini bilmiyordum. Meğerse eşkıya Hopa’ya da inmiş. Eli taşlı eşkıyalar oraya da inmiş” ifadelerini kullandı.

Artvin İl Emniyet Müdürü, Hopa İlçe Emniyet Müdürü ve görevli polislerle ilgili yürütülen soruşturma, Lokumcu’nun ölümünden dokuz yıl beş ay sonra tamamlandı. İddianamede, gaz kullanma yetkisine sahip 11 çevik kuvvet polis memuru ile dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan ve Hopa İlçe Emniyet Müdürü Fatih Ünlü hakkında “taksirle ölüme neden olma” gerekçesiyle dava açıldı. Soruşturma kapsamında 37 kamu görevlisi hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

Güvenlik gerekçesiyle Trabzon’a taşınan davanın ilk duruşması 21 Nisan’da Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. 28 Haziran’da mahkeme, savcının talebi doğrultusunda davanın görevsizlik gerekçesiyle Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vermişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER