A3 Haber

İmamoğlu’ndan “Sabiha Gökçen metrosu” tepkisi: Harcanan 4,5 milyar TL İBB tarafından geri ödenecek

İmamoğlu’ndan “Sabiha Gökçen metrosu” tepkisi: Harcanan 4,5 milyar TL İBB tarafından geri ödenecek

İmamoğlu’ndan “Sabiha Gökçen metrosu” tepkisi: Harcanan 4,5 milyar TL İBB tarafından geri ödenecek
Ekim 03
17:40 2022

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün hizmete alınan Pendik Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattının açılışına davet edilmemesine tepki göstererek, “Bakanlığın, bu metroya ayırdığı bütçe, yaklaşık 4,5 milyar lira. Bu parayı da biz, Büyükşehir Belediyesi olarak ödemeye başlıyoruz an itibariyle. 2019 yılı içerisinde, biz yönetimi devraldıktan sonra yapılan yönetmelik değişikliğiyle beraber, biz 36 kat daha fazla bir bedelle geri ödemesini yapıyor olacağız. Yaklaşık 3 yıl içerisinde, harcanan bu para, bizim bütçemizden geriye ödenecek” şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında, Gaziosmanpaşa Erkek Öğrenci Yurdu ve Gaziosmanpaşa Barbaros Hayrettin Paşa Enstitü İstanbul İSMEK’in açılışlarını gerçekleştirdi.

Fevzi Çakmak Mahallesi’ndeki yurt ile Barbaros Hayrettin Paşa Mahallesi’ndeki Enstitü İstanbul İSMEK açılışları; TBMM CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’nın katılımlarıyla hizmete alındı.

“Metro açılışına davet edilmek isterdim”

Dün hizmete alınan Pendik Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı açılışına davet edilmemesiyle ilgili de konuşan İmamoğlu, “Çok tartışılan, sabahtan beri de beni basından arayıp duran bir hususa bir cevap vermek istiyorum” diyerek, şunları kaydetti:

“Dün, bir paylaşım yaptım. Paylaşımımın sebebi şu: Benim açılan metroyla ilgili, ‘Bunu da kendi hizmetimiz olarak anlatacağımızı veya söyleyeceğimizi’ ifade eden konuşmalar yapıldı. Birincisi şu: Elbette ben de orada olmak isterdim. Oraya davet edilmek isterdim. Çünkü, her yerde söyledim; bu ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanımız. Bu ülkenin İstanbul’da seçilmiş belediye başkanı, Belediye Başkanımız. Gaziosmanpaşa’da seçilmiş belediye başkanı, Belediye Başkanımız. Bunun karşısında durmak, Anayasa’ya karşı durmak demektir. Hiçbir bireyin böyle bir hakkı olmaz, olamaz. O bakımdan, elbette orada olmayı isterdim. Ancak bu şekilde bir açıklamadan sonra, ister istemez bir beyanda bulunduk. Çünkü biz, oraya davet edilmeliydik. Çünkü o yapılan metroların maliyetleri, bizim bütçemizden kesiliyor. İstanbul halkı, yapılan bu metronun parasını geriye ödüyor bakanlığa.”

“İBB de bizim bakanlık da 86 milyon insanımızın”

“Şunun altını çizmek lazım sevgili hemşehrilerim: Bakanlık da bizim, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bizim. Birbirinden farkı yok. Her birisi 86 milyon insanımızın. Ben, bugüne kadar, 3,5 yıl içerisinde iki açılışa davet edildim. İkisine de icabet ettim. Koca İstanbul’da, iki açılışa davet edildim. Bunu ben, alınganlık olarak söylemiyorum. Sadece sorumluluklarını hatırlatıyorum. Ama ben, her gittiğim yere herkesi davet etmeye devam ediyorum. Niçin biliyor musunuz? Bu bir lütuf değil. Etmeliyim, etmek zorundayım. Ahlaki olarak da etmeliyim, aynı zamanda centilmenlik olarak da etmeliyim. Dinlemeliyim. Dinlemezsem, ben hizmet üretemem. Başkanımız, az önce kendi hizmetlerinde ifade etti. Bizim hizmet için de teşekkür etti. Beklediği hizmetlerin de altını çizdi. ‘Metroda gecikiyorsunuz. Bu konuda da sizden hassasiyet bekliyorum’ dedi. Bundan daha güzel bir şey olamaz. Değişim olmak zorundadır. Başka türlüsünü, bu gençlerimize anlatamayız.”

“Aylık kesinti 2019 öncesine göre tam 36 kat daha fazla”

“Şu anda bakanlığın, bildiğim kadarıyla, bu metroya ayırdığı bütçe, yaklaşık 4,5 milyar lira. Bu parayı da biz, Büyükşehir Belediyesi olarak ödemeye başlıyoruz an itibariyle. Ve daha öncekine göre aylık kesintisi, 2019 öncesine göre, tam 36 kat daha fazla. 2019 yılı içerisinde, biz yönetimi devraldıktan sonra yapılan yönetmelik değişikliğiyle beraber, biz 36 kat daha fazla bir bedelle geri ödemesini yapıyor olacağız. Bunun yaklaşık anlamı ne biliyor musunuz? Yaklaşık 3 yıl içerisinde, harcanan bu para bizim bütçemizden geriye ödenecek. Dolayısıyla bunu da haksız buluyoruz. Bunun da belediyeler tarafından geri ödenmesi güç bir maliyet olduğunun altını çiziyoruz. O bakımdan bu konuda da bir düzenlemeyi, merkezi idareden ve hükümetten diliyor ve istiyoruz. Her ne kadar geç olduysa da 2015’ten bu yana, yaklaşık 7 yılda bitmiş olsa da Sabiha Gökçen’e, İstanbul’un Kadıköy-Tavşantepe hattının bağlanmasıyla, bir havalimanımıza daha metroyla ulaşabilme fırsatının yakalanmasından ötürü, geçmişten bugüne emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.”

“Hizmeti paylaşmanın hiç kimseye zararı olmaz”

“Biz, hizmetlerimize devam edeceğiz. Hizmet yapanlara teşekkür etmeye devam edeceğiz. Hizmet yapıldığında, bunu paylaşarak sevinci ve başarıyı büyütmenin hiç kimseye zararı olmaz, faydası olur. Buluşuruz, birbirimizi anlarız, birbirimizi tanırız. Bu manada katkı sunan, bu güzel yurdun da açılışına emek koyan bütün yol arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum. Gençlerimizle, hep birlikte iyi bakacağız. Gaziosmanpaşa Belediyemizin de buradaki gençlere olan güzel hizmetlerinin onlara fayda sağlayacağını biliyorum. Sizlere de aynı şekilde gençlerimizi emanet etmiş oluyoruz sevgili Başkanım. Yurdumuz, ilçemize hayırlı ve uğurlu olsun.”

Ne olmuştu?

Erdoğan, dün metro hattının açılışında yaptığı açıklamada İmamoğlu’na yüklenerek, “Bazıları bizim yaptığımız raylı sistemleri sahiplenmeye çalışıyor. Bunların kim olduğunu biliyorsunuz değil mi? Sel oluyor, İstanbul’un belediye başkanı nerede? Bodrum’da. Ama Erdoğan’ın bakanları nerede? Vakaların olduğu yerde” ifadelerini kullanmıştı.

İmamoğlu da, kendisini hedef alan Erdoğan’a verdiği yanıtta, açılışı yapılan metronun maliyetinin İBB tarafından karşılandığının altını çizerek, “Yani, aslında tüm ülkede olduğu gibi yatırımların tek sahibi kıymetli vatandaşlarımızdır” demişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER