Site icon A3 Haber

Alevilerden Erdoğan’ın açıklamalarına tepki: Bu Alevi Diyaneti’dir, inancımız tanınsın

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” isimli bir yapı kurulacağını açıklamasının ardından tepkiler gelmeye başladı. PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, “Alevilerin Diyanetini oluşturmak gibi bir şey” dedi. ABF Genel Sekreteri Özgür Kaplan ise, “Kültürel temsiliyet değil inancımızın tanınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Şahkulu Sultan Dergahı ve Cemevi’nde düzenlenen Cemevleri Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” isimli bir yapı kurulacağını açıkladı.

Erdoğan, yaptığı konuşmada “Alevi-Bektaşi vatandaşlarımızın ve onların etrafında bir araya geldiği mekanların tüm meselelerini devlet nezdinde takibini ve yürütmesini yapacak kurumsal bir yapı kuruyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız kendi bünyesinde kuracağımız Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, muhtarlıklara, derneklere, belediyelere, federasyonlara bağlı cemevlerinin tamamının yönetimini yürütecektir” ifadelerini kullandı.

“Alevilerin Diyanetini oluşturmak gibi bir şey”

halktv.com.tr’den Nazlıcan Ermiş’in haberine göre, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, yaptığı değerlendirmesinde, “Direkt yukarıdan kontrol altına almaya çalışan bir durum var. Bunu reddedenleri de devre dışı bırakmaya çalışacaklar. Alevilerin Diyanetini oluşturmak gibi bir şey… Yeni bir Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir şey yapmaya çalışacaklar” dedi.

“Kültürel temsiliyet değil inancımızın tanınmasını istiyoruz”

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Özgür Kaplan ise yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

Erdoğan’ın “Tevhidi bir, kitabı bir kıblesi bir peygamberi bir insanlar için bundan başka muhabbet ve bundan başka aşk yolu yoktur” ifadesine ilişkin de konuşan Kaplan, “Kendi görüşünün, kendi bakış açısının ne olduğunu zaten gösteriyor” dedi

Exit mobile version