A3 Haber

İran’da 16 yaşındaki vlogger şüpheli bir şekilde öldü: “Yüksekten düştü” iddiası

İran’da 16 yaşındaki vlogger şüpheli bir şekilde öldü: “Yüksekten düştü” iddiası

İran’da 16 yaşındaki vlogger şüpheli bir şekilde öldü: “Yüksekten düştü” iddiası
Ekim 08
20:49 2022

Mahsa Amini’nin ölümüyle başlayan protesto gösterileri üçüncü haftasına girmeye hazırlanırken, İran’da bir genç kızın daha güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü ifade edildi. Yüksekten düştüğü iddia edilen Sarina İsmailzade’nin Youtube’ta video günlükleri yayımlayan bir vlogger olduğu öğrenildi.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, YouTube’da popüler vloglar yayınlayan 16 yaşındaki Sarina İsmailzade, 23 Eylül’de Alborz eyaletindeki Gohardasht’ta düzenlenen bir protestoda güvenlik güçleri tarafından coplarla dövülerek öldürüldü.

Uluslararası Af Örgütü’nün birincil bir kaynağa atıfta bulunarak yaptığı açıklamada, İsmailzade’nin ailesinin “sessiz kalmaları için yoğun tacize” maruz kaldığı iddia edildi. Bu iddialar İranlı yetkililer tarafından yalanlandı.

İsmailzade’nin ölüm haberinin sosyal medyada yayılması üzerine İran’ın Isna haber ajansı, Alborz eyaleti başyargıcının ön soruşturmanın gencin ölümünün, beş katlı bir binanın çatısından atlayarak intihar ettiğini gösterdiğini ve İsmailzade’nin ruh sağlığı sorunları geçmişi olduğunu bildirdi.

Hükümet karşıtıydı

İsmailzade’nin sosyal medya platformlarında viral olan YouTube videolarında müzik dinlediği, dans ettiği ve seyahat hayallerinden bahsettiği görülüyor. Yaygın olarak paylaşılan bir videoda, İsmailzade, ailesiyle birlikte araba kullanırken Hozier’in “Take Me to Church” şarkısına eşlik ediyor.

Diğer videolarında ise genç kız, zorunlu başörtüsü kuralını reddetmesi ve İran’daki ekonomik duruma duyduğu öfke de dahil olmak üzere kadın haklarından bahsediyor.

Nika’nın da yüksekten atladığını söylemişlerdi

İran’ın dört bir yanındaki kız öğrenciler, İsmailzade ve 20 Eylül’de ortadan kaybolarak İran güvenlik güçleri tarafından işkence edilen ve öldürüldüğü iddia edilen 17 yaşındaki kız öğrenci Nika Shakarami ile dayanışma göstermek için hafta sonu protestolar planladıklarını söylediler.

Shakarami’nin dövüldüğü, tecavüze uğradığı ve cesedinin ailesinden çalınarak rızaları dışında gömüldüğü iddialarına karşın İranlı yetkililer, Shakarami’nin de bir binanın çatısından atlayarak intihar ettiğini söylemişti. Öte yandan Shakarami’nin annesi, İranlı yetkilileri kızını öldürmekle suçladı ve Shakarami’nin kendi canına kıydığına dair bir açıklama yapması için kendisini zorladıklarını iddia etti.

Sarina İsmailzade kimdir?

Sarina Esmailzadeh, Mahsa (Jina) Amini’nin öldürülmesine tepki olarak geniş çaplı protestolar sırasında öldürülen 16 yaşında bir çocuktu. YouTube’da sosyal medya ağlarında viral hale gelen popüler vloglar yayınladı. Müzik dinlemeyi, dans etmeyi ve seyahat hayalleri hakkında konuşmayı severdi. Yaygın olarak paylaşılan bir videoda Hozier’in Take Me to Church şarkısını söylerken görülüyor. Sarina Esmailzadeh, 23 Eylül 2022’de Alborz vilayetinde düzenlenen bir protestoda güvenlik güçleri tarafından coplarla dövülerek öldürüldü.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER