A3 Haber

Altın Portakal’a Gezi tutukluları ve Boğaziçi damga vurdu: İşte kazananlar…

Altın Portakal’a Gezi tutukluları ve Boğaziçi damga vurdu: İşte kazananlar…

Altın Portakal’a Gezi tutukluları ve Boğaziçi damga vurdu: İşte kazananlar…
Ekim 09
11:12 2022

59’uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ödül Töreni’ne Gezi tutuklusu Çiğdem Mater ve Emin Alper’in Boğaziçi direnişine destek mesajları damga vurdu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ödül Töreni, kırmızı halı geçişi ve Nühket Duru konserinin ardından başladı.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Sahide Sonku Ödülü, Gezi Davası tutuklularından Çiğdem Mater’e verildi. Ödülü Çiğdem Mater adına Zümrüt Burul aldı. Mater’in adının anons edilmesi uzun süre alkışlandı.

Ezgi Mola, Nurgül Yeşilçay ve Ahmet Mümtaz Taylan gibi ünlü isimler Mater’i ayakta alkışladı. Çekmediği bir film yüzünden 18 yıl ile cezalandırılan Gezi Davası tutuklusu Mater’in, Bakırköy Kadın Cezaevi’nden gönderdiği mektubu Zümrüt Burul okudu. Burul “Çiğdem bu ödülü Kurak Günler filmine emek veren kadınların birlikte almasını rica etti” dedi.

Mater’in mektubu şöyle: “Altın Portakal’a ve ulusal yarışma jürisine çok teşekkür ederim. Kurak Günler’in bir parçası olduğum için de Emin’e ve Nadir’e çok teşekkür ederim. Hatice, Selin, Eylül, Damla, Ceyda, Zümrüt, Nadide, Esma, İrem, Öykü, Buse, Ezgi, Berfin, İrem Naz, Manolya, Nesibe, Selen, Gülçin, Özge… Kurak Günlere emeği geçen tüm sevgili kadınlar, bu ödül hepimize. Türkiye’de kamera önünde ve arkasında sektöre emek veren tüm kız kardeşlerim, Susma Bitsin’de birlikte yol yürüdüğümüz şahane yol arkadaşlarım, bize bu yolları açan Bilge Olgaç, Ayşe Şasa, Leyla Özalp, Türkan Şoray, Müjde Ar, Yeşim Ustaoğlu ve daha niceleri. İyi ki vardınız, iyi ki varsınız, iyi ki hep birlikte filmler yapıyoruz ya da bazen yapamıyoruz. Ve sevgili Cahide Sonku! Çok teşekkürler! Rol ezberliyorum diyerek Cumhurbaşkanı’na gitmeyi reddettiğin için, seni ayağına çağıran milletvekillerini “Ben Cahide Sonku’yum” diye terslediğin için, hiç kimseye eyvallahın olmadığı için. Yolun, yolumuzdur!”

Boğaziçi direnişine destek

Geceye damga vuran konuşmalardan biri de Emin Alpler’in konuşması oldu. Emin Alper, Boğaziçi Üniversitesi’nde süren direnişe selam gönderdi ve şöyle konuştu:

  • “Bu ödülü Şerif Gönen’den almak çok büyük bir onur. Her şeyden önce jüri üyelerine çok teşekkür ediyorum. Çiğdem’den bahsedecektim ama o kendi adına konuştu. Benim yönetmem olmamda Boğaziçi Üniversitesi’nin büyük bir katkısı vardır. Ülkesinin en güzide eğitim kurumunu ele geçirilecek bir kale olarak gören zorba bir zihniyetin saldırısı altında. Utanıyorum. Bu ülkenin bu nadide kurumuna yapılan saldırıdan gerçekten utanıyorum. Ama Boğaziçi Üniversitesi direniyor. Kazanacak. Sadece Boğaziçi Üniversitesi değil, zorbalığa karşı direnen herkes kazanacak. Gezi direnişçileri kazanacak. Hemen yanı başımızda diktatöre karşı direnen Ukrayna halkı kazanacak. Zalim mollalara direnen kadınlar kazanacak. Bütün bu direnişçiler tiranlara zorbalara şunları söylüyor: Kazanamayacaksınız. Tarih sizin yanınızda değil. Yıllar sonra hatıranızın önünde eğilecek kimseyi bulamayacaksınız.”

Ulusal uzun metraj film yarışmasında ödül alanlar

  • “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü” LCV (Lütfen Cevap Veriniz) filmindeki rolüyle Cem Yiğit Üzümoğlu ve Kurak Günler filmindeki rolüyle Selahattin Paşalı’ya verildi.
  • “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünün sahibi ise Kar ve Ayı filmindeki rolüyle Merve Dizdar oldu.

Dizdar, sanatçılara, ödül alanlara, katılanlara teşekkür ederek, film yaptıkları için gurur duyduklarını vurguladı.

  • “En İyi Senaryo Ödülü”, “Karanlık Gece” filmiyle Murat Uyurkulak ve Özcan Alper’in oldu.
  • “Cahide Sonku Ödülü ise “Kurak Günler” filmindeki rolüyle Çiğdem Mater’e gitti.
  • “En İyi Yönetmen” ödülüne ise “Kurak Günler” filmiyle Emin Alper layık görüldü.
  • “Behlül Dal En İyi İlk Film” ödülü ise Selcen Ergun’un yönetmenliğini üstlendiği “Kar ve Ayı” filmi oldu.

Yönetmen Ergun, film yapmanın zor olduğunu, yönetmen olduğunda herkesten “Yapamazsın” lafını çok duyduğunu dile getirdi.

  • Festivalin kurucusu adına düzenlenen “Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü”nü ise yönetmenliğini Belmin Söylemez’in üstlendiği “Ayna Ayna” filmi kazandı.
  • “En İyi Film” ödülünü Özcan Alper’in yönetmenliğini üstlendiği “Karanlık Gece” aldı.

Alper, ödülü almaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

Uluslararası uzun metraj film yarışması

  • “En İyi Film” ödülü, Martin Bouloca’nın “Ziyaretçi” filmine verildi. Bouloca, ülkesi adına, önemli yaşam mücadelesi verenler adına ödülünü aldığını söyledi.
  • “En İyi Yönetmen” ödülü “Ekmek ve Tuz” filminin yönetmeni Damian Kocur’a, “Jüri Özel Ödülü” Michal Vinik’in “Valeria Evleniyor” filmine verildi. Vinik, jüriye ve annesine teşekkür etti.
  • “En İyi Müzik” ödülünün sahibi “Kurak Günler” filminin müzik yönetmeni Stefan Will oldu. Will, projenin kendisi için özel olduğunu, ekiple fiziken bir araya gelmeden stüdyoda tek başına çalıştığını aktardı.
  • “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülünün sahibi “Kurak Günler” filmindeki rolüyle Erol Babaoğlu, “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülünün sahibi ise “Ayna Ayna” filmindeki rolüyle Laçin Ceylan oldu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER