A3 Haber

Avrupa Konseyi’nin “sansür yasası” eleştirisine Türk Dışişleri’nden tepki: “Tümüyle reddediyoruz”

Avrupa Konseyi’nin “sansür yasası” eleştirisine Türk Dışişleri’nden tepki: “Tümüyle reddediyoruz”

Avrupa Konseyi’nin “sansür yasası” eleştirisine Türk Dışişleri’nden tepki: “Tümüyle reddediyoruz”
Ekim 12
17:15 2022

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Denetim Komitesi tarafından hazırlanan Türkiye raporunda, bazı maddeleri TBMM’de kabul edilen “sansür yasası”na sert eleştiriler yöneltilmişti. Dışişleri Bakanlığı, “AB’nin, siyasal sistemimize, siyasetçi ve yöneticilerimize, ülkemizdeki temel hak ve özgürlükler ile bazı yargı kararlarına ve terörle mücadelemize yönelik haksız iddialarını tümüyle reddediyoruz” açıklaması yaptı.

TBMM’de görüşülen “sansür yasası”, Avrupa Konseyi Türkiye Raporu’na da eklenmişti. TBMM’de görüşmeleri süren yasanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alınan ifade özgürlüğüne engel teşkil ettiği yolundaki şikayetler rapora ilave edilmiştiç. AKP ile MHP’nin “Dezenformasyon yasası” dediği “sansür yasası”nın özellikle seçim öncesi getireceği sonuçlardan rahatsızlık duyduğunu belirten AKPM, TBMM’ye yasayı onaylamaması çağrısında bulunmuştu.

Dışişleri’nden AB’nin Türkiye Raporu’na yanıt geldi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun bugün yayınladığı 2022 yılı Türkiye Raporu’na Dışişleri Bakanlığı’ndan sert tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun bugün yayınladığı 2022 yılı Türkiye Raporu, AB’nin ülkemize yönelik stratejik bakış açısından uzak ve vizyonsuz yaklaşımını bir kez daha gözler önüne sermektedir. Aday ülke Türkiye’ye karşı sorumlulukların göz ardı edildiği ve çifte standartlı bir yaklaşımın sergilendiği bu rapor, AB’nin Türkiye’ye ilişkin yanlı tutumunun bir başka örneğidir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla 6 Ekim günü gerçekleştirilen Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk toplantısında, ortak sınamalara karşı birlikte hareket etmenin ve işbirliğinin önemi ortaya konulmuşken, bu dayanışma ruhunun Türkiye Raporu’na yansıtılmamış olması esef vericidir.
Özellikle siyasi kriterler ile Yargı ve Temel Haklar faslındaki mesnetsiz iddiaları ve haksız eleştirileri kabul etmiyoruz. Müzakere fasılları önündeki siyasi engelleri kaldırmayan AB’nin, siyasal sistemimize, siyasetçi ve yöneticilerimize, ülkemizdeki temel hak ve özgürlükler ile bazı yargı kararlarına ve terörle mücadelemize yönelik haksız iddialarını tümüyle reddediyoruz.

Ne olmuştu?

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Denetim Komitesi tarafından hazırlanan Türkiye raporunda, bazı maddeleri TBMM’de kabul edilen “sansür yasası”na sert eleştiriler yöneltilmişti. İngiliz milletvekili John Howell ve Letonya milletvekili Boriss Cilevics tarafından ortak kaleme alınan rapor ve buna bağlı tavsiye karar tasarısı, İzleme Komitesi’nde pazartesi günü tartışılarak kabul edilmişti.

Venedik Komisyonu’nun önceki gün yayımladığı görüş metninde yer alan, “sansür yasası”nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alınan ifade özgürlüğüne engel teşkil ettiği yolundaki şikayetler rapora eklenmişti. AKPM, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yasayı onaylamaması çağrısında bulunmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER