A3 Haber

Danıştay, Gezi yürüyüşüne katılan hâkimin ihraç kararını iptal etti

Danıştay, Gezi yürüyüşüne katılan hâkimin ihraç kararını iptal etti

Danıştay, Gezi yürüyüşüne katılan hâkimin ihraç kararını iptal etti
Ekim 14
11:57 2022

Hâkim Tuncay Elarslan, YARSAV üyesi olduğu ve Gezi yürüyüşüne katıldığı gerekçesiyle 2016’da ihraç edilmişti.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) üyesi olduğu ve Gezi yürüyüşüne katıldığı suçlamalarıyla “FETÖ irtibat ve iltisakı” gerekçe gösterilerek 2016 yılında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla ihraç edilen Hâkim Tuncay Elarslan’ın ihraç kararı, Danıştay tarafından iptal edildi.

İleri Haber’den Nükhet Gelegen ‘in haberine göre, Danıştay, HSYK kararı ile 2016’da meslekten ihraç edilen Hâkim Tuncay Elarslan’ın ihraç kararını iptal etti. 6 yılın sonunda sonuçlanan davada mahkeme, Elarslan’ın “yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine” karar verdi.

Hâkim Tuncay Elarslan, 2016 yılında yayınlanan HSYK kararıyla “FETÖ irtibat ve iltisak” iddiasıyla meslekten ihraç edilmişti. İhraç edilen hâkim hakkında “FETÖ üyeliği” gerekçesiyle açılan davada, Elarslan’ın YARSAV üyesi olması ve Gezi yürüyüşüne katılması suça dayanak olarak gösterilmişti.

2018’de beraat etti

Tuncay Elarslan, “FETÖ üyeliği” iddiasıyla Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada, üzerine atılı suçu işlemediği tespit edilerek 2018 yılında beraat etmişti. Elarslan ihracına gerekçe gösterilen suçlamalardan beraat ettiği halde, hakkında verilen ihraç kararı iptal edilmemişti.

İhraç kararı “delil yetersizliği” sebebiyle iptal

Elarslan hakkında verilen ihraç kararının iptaline ilişkin altı yıl önce açılan dava bugün sonuçlandı. Danıştay, ihraç kararını “davacının terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplarla iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğuna ilişkin yeterli delil sunulmadığı, sunulan delillerin ise davacının iltisakı veya irtibatını ortaya koyacak yeterlilikte ve nitelikte olmadığı” gerekçesiyle iptal etti.

“Yoksun kaldığı parasal hakları” ödenecek

Mahkeme, Elarslan’ın “yoksun kaldığı parasal haklarının meslekte kalmasının uygun olmadığına ve meslekten çıkarılmasına ilişkin işlemin tesis edildiği tarihten itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine” de hükmetti.

Yeniden göreve başlamak için HSK’ye başvuracak

Tuncay Elarslan’ın avukatı Özgür Urfa, Danıştay’ın verdiği iptal kararı üzerine müvekkili Elarslan’ın hakim olarak yeniden göreve başlatılması için Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) başvuru yapacaklarını belirtti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER