A3 Haber

Deniz Poyraz davası: Şakran Cezaevi yerleşkesine kaçırılan duruşmada avukatlara biber gazlı ve TOMA’lı saldırı!

Deniz Poyraz davası: Şakran Cezaevi yerleşkesine kaçırılan duruşmada avukatlara biber gazlı ve TOMA’lı saldırı!

Deniz Poyraz davası: Şakran Cezaevi yerleşkesine kaçırılan duruşmada avukatlara biber gazlı ve TOMA’lı saldırı!
Ekim 14
12:14 2022

HDP İzmir il binasına yönelik silahlı saldırı ve parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin açılan davanın bugünkü duruşması Şakran Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. Avukatların duruşma salonuna telefonla girmesine izin verilmedi. Duruşmayı izlemeye gelenler, yetkilendirilmiş avukatların salona alınmamasına tepki gösterdi.

HDP İzmir il binasına 17 Haziran 2021’de Onur Gencer adlı saldırgan tarafından düzenlenen ve parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledildiği silahlı saldırıya ilişkin açılan davanın altıncı duruşması bugün görüldü. Bir önceki duruşmada polis duruşma salonuna biber gazı sıkmıştı. Duruşma mahkeme heyeti tarafından Şakran cezaevi yerleşkesine kaçırılmıştı. Ancak bugün de vekaleti olan avukatlar dışında yetkilendirilmiş avukatlar ve basın mensupları salona alınmadı.

Duruşmaya HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Murat Çepni, Ali Kenanoğlu ve Şevin Coşkun katıldı. Cezaevi yerleşkesi önünde açıklama yapan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, “Duruşma Şakran Cezaevi’nde görülecek. Deniz Poyraz yoldaşımızı alçakça katleden korkak tetikçi böyle istedi. Mahkeme bunu görev sayarak iki gün önce buraya kaçırıldı. Nereye kaçırırsanız kaçırın adalet mücadelemiz devam edecek. Katilin il binasına girerken elinde olan çanta kayıtlarda yok. Çantada ne olduğunu hala bilmiyoruz. Bu katliam bir organize suçtur. Özel yetki belgeli avukatların içeriye alınmama kararı var. Bu CMK’ye göre suçtur. Kapalılık kararı olmamasına rağmen izleyicileri mahkeme salonuna almama kararı var. Bu da kanun dışıdır” dedi.

Jandarma, davayı takip etmek için Şakran Cezaevine gelen avukatlar, yurttaşlar ve basın mensuplarına biber gazı ve TOMA ile saldırdı.

Duruşmadan notlar şöyle: 

  • Deniz Poyraz duruşması için Şakran cezaevi yerleşkesine gelenlere jandarma tarafından mahkeme başkanı talimatıyla yalnızca katılanlar ve vekaletnamede adı bulunan avukatların içeri alınacağı iletildi. İzleyiciler ve yetki belgesiyle duruşmaya katılan avukatlar içeri alınmadı.
  • HDP milletvekilleri, yöneticileri ve demokratik kitle örgütleri tarafından basın açıklaması yapıldı.
  • Türkiye Barolar Birliği yönetim kurulu üyesi Av. Ercan Demir, mahkeme heyetinin yalnızca katılanları ve vekaletnamede adı geçen avukatları duruşma salonuna alma yönündeki kararının hukuka aykırı olduğunu, TBB temsilcisi olarak davayı takip ettiğini belirtti.
  • Heyet ile görüşmeye giden katılanlar vekili Av. Fatma Demirer ve Av. Abdülmecit Yıldırım, başkanın talimatı ile jandarma tarafında itilerek salondan çıkarılmaya çalışıldı. Katılanlar vekilleri ile onlarca avukat giriş için kampüs önünde bekliyor.
  • Mahkemece kurulan ara karar ile kayıt alma özelliği olan her türlü telefon, laptop gibi eşyaların, avukatlar için de geçerli olmak üzere duruşma salonuna alınmayacağı, tuşlu telefon ile salona girişlere izin verileceği belirtildi.
  • Deniz Poyraz davası avukatlarından Av. Mecit Yıldırım, Şakran Cezaevi Kampüsü önünde mahkeme heyeti tarafından alınan hukuka aykırı karara ilişkin açıklamada bulundu.
  • Deniz Poyraz Davası avukatlarından Av. Fatma Demirer, bugün yaşanan hukuksuzluklara ilişkin açıklamada bulundu.
  • Bir kısım dava avukatı, mahkeme heyetinin hukuka aykırı kararını tartışmak üzere duruşma salonuna girdi. Duruşma salonuna avukatların telefonları ile girmelerine izin verilmedi.
  • Şakran Cezaevi Kampüsü önünde duruşma salonuna girmek için bekleyen avukatlara karşı TOMA aracı getirildi.
  • Yerleşke önü, sıkılan biber gazları sonrasında jandarma ve TOMA ile kapatıldı. Onlarca avukat ve İzmir Barosu başkanı jandarmanın coplu ve gazlı saldırısıyla karşılaştı.
  • Savcı, daha sonra esas hakkında mütalaasını sundu. Esas hakkında mütalaada sanık Gencer’in HDP İl Teşkilatı ve kişilere ateşli silahla saldırı yapmak için binaya birden fazla kez gidip keşif yaptığı, olayda kullandığı tabancayı satın aldığı, atış poligonunda ücretli olarak silah kullanma dersi aldığını, bu nedenden de olayı tasarladığı belirtti. Savcı, Gencer’in olay günü taksiyle HDP İzmir İl Binası’na gelip önce binaya, sonra parti teşkilata girip yanındaki tabancayla çok sayıda ateş ederek Poyraz’ı öldürdüğü, teşkilat içindeki eşyalara zarar verdiğini de belirtti. Sanıkta bir adet ruhsatlı tabancayla bir bıçak ele geçirildiği de esas hakkında mütalaada yer aldı. Savcı, esas hakkında mütalaasında sanık Gencer’in tasarlayarak kasten öldürme, işyeri dokunulmazlığını ihlal etme ve siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ile yedi yıl hapis cezası istedi.
  • Sanık avukatı, esas hakkında mütalaaya savunma yapmak için süre talebinde bulunurken, mahkeme ara kararını açıkladı. Heyet, Gencer’in tutukluluk halinin devamına, avukatın süre talebinin kabulüne karar vererek duruşmayı erteledi. Duruşma bugün olduğu gibi yine Aliağa Şakran Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda yapılacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER