Twitter: Elon Musk’a federal soruşturma açıldı
Twitter, federal yetkililerin SpaceX ve Tesla’nın sahibi milyarder Elon Musk’ı Twitter’ı 44 milyar dolara satın almasıyla bağlantılı olarak soruşturduğunu söyledi.
Sosyal medya platformu Twitter, dün yaptığı bir mahkeme başvurusunda, federal yetkililerin, SpaceX ve Tesla’nın sahibi milyarder Elon Musk’ı sözkonusu sosyal medya platformunu 44 milyar dolara satın almasıyla bağlantılı olarak soruşturduğunu söyledi.
Soruşturmanın hangi kurumlar tarafından yürütüldüğü belirtilmedi. Twitter, Musk’ın hangi özel eylemlerinin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yetkilileri tarafından soruşturuluyor olabileceğini de dile getirmedi. Twitter’ın başvurusunda sadece yetkililerin Musk’ın anlaşmayla bağlantılı “davranışlarını” inceledikleri ifade edildi.
Şirketin mahkeme başvurusunda Musk’ın hukuk ekibi, Musk’ın anlaşmadan çekilip çekilemeyeceği konusunda iki taraf arasında devam eden davanın bir parçası olarak, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile yapılan taslak yazışmaları ve Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC) yapılan bir slayt sunumunu sunmamakla suçlandı.
Musk’ın avukatından açıklama
Musk’ın avukatı Alex Spiro, Twitter’ın başvurusuna cevaben, bunun Twitter’ın kendi yaşadığı yasal sorunlardan dikkati başka yöne çekmek için planlandığını ve şirketin eski güvenlik müdürü Peiter “Mudge” Zatko’nun, Twitter’ı uzun süredir göz ardı edilen güvenlik açıklarıyla suçlamasının ardından böyle bir iddianın geldiğini söyledi.
Zatko’nun Twitter’ın ihlal ettiğini iddia ettiği 2011 tarihli bir rıza anlaşmasının şartlarını denetlemekle sorumlu olan FTC, bir soruşturma yürüttüğünü henüz kamuoyuna açıklamadı. Ancak komisyon başkanı Lina Khan, Kongre’ye verdiği ifadede, Twitter yöneticilerinin yasal ihlallerden sorumlu olduğunun tespit edilmesi halinde, FTC’nin bu yöneticileri kişisel olarak sorumlu tutmakta “kesinlikle” tereddüt etmeyeceğini söyledi.
Ne olmuştu?
Musk ilk olarak temmuz ayında, Twitter’ın platformdaki spam ve sahte bot hesaplarının sayısını yanlış beyan ederek karşılıklı satın alma anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle anlaşmayı feshetme girişiminde bulunmuştu. Twitter, satın alma işlemini tamamlamak için Musk’a dava açmış ve milyarderi, piyasadaki düşüşün ardından alıcı pişmanlığı yaşadığı bu anlaşmadan ayrılmak için botları “bahane” olarak kullanmakla suçlamıştı.
Geçtiğimiz hafta Musk, şirketi başlangıçta anlaşılan hisse başına 54.20 dolar fiyattan satın alma anlaşmasını sürdürmeyi teklif etti. Anlaşmazlığı ele alan yargıç, hafta içinde Musk’ın talebi üzerine yasal işlemlerin 28 Ekim’e kadar durdurulmasına karar verdi.