A3 Haber

New York Times yazdı: Erdoğan, Miçotakis’in sözünü kesti ve bağrışmalar başladı

New York Times yazdı: Erdoğan, Miçotakis’in sözünü kesti ve bağrışmalar başladı

New York Times yazdı: Erdoğan, Miçotakis’in sözünü kesti ve bağrışmalar başladı
Ekim 17
13:18 2022

Amerika Birleşik Devletleri’nde günlük olarak basılan The New York Times, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimler yaklaşırken Yunanistan’la ilişkilerini kızıştırdığını belirttiği bir yazı yayınladı.

The New York Times, Avrupa’daki baş diplomatik muhabiri Steven Erlanger’ın imzasıyla “Seçimler yaklaşırken Erdoğan yeniden Yunanistan’la ortamı kızıştırıyor” başlıklı haberi yayına soktu.
Independent Türkçe’nin çevirdiği yazıda, Erdoğan’ın orduları “bir gece ansızın Yunanistan’a gidebileceği” sözleri yer aldı. Erlanger, “enflasyonun şahlandığı ve liranın değer kaybettiği bir dönemde Erdoğan’ın ihtiyaç duyduğu şeyin ‘yapay bir kriz’ olabileceğini” ifade etti.

AST’de yaşananlar

Yazıda, Avrupa ülkeleri liderlerinin ilk kez düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısında Çekya’nın başkenti Prag’da bir araya geldiği kapalı toplantıda yaşananlar okurlara aktarıldı.

Avrupalı bir diplomata ve orada bulunan iki üst düzey Avrupalı yetkiliye dayandırılan yazıya göre Erdoğan, 6 Ekim’deki basına kapalı akşam yemeğinde 44 lidere seslenen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in lafını kesmiş. Bağrışmaların duyulduğu tartışmada Erdoğan, Miçotakis’i Ege’nin doğusundaki anlaşmazlıkla çözme konusunda samimiyetsizlikle suçlamış. Cumhurbaşkanı, Avrupa Birliği’ni de eleştirerek üyeleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden (GKRY) yana taraf olmakla eleştirmiş. Yazıda “odada kalanların rahatsız olup sinirlendiği” de öne sürüldü.

“Protokol kaidelerini bilmiyor”

Ertesi gün İstanbul’da gazetecilerin, “Miçotakis’le tartışma yaşandı mı?” diye sorması sonrasında Erdoğan şöyle demişti:

  • “Bende böyle bir yüz görüyor musun? Bir defa protokol kaidelerini bilmeyen bir adam. Kendisinin konuşması programda olmamasına rağmen ben ana konuşmacılardan bir tanesiydim, konuşmamı yaptım, masama geçtim. O da kimden nasıl izin aldı, ben bilmiyorum, oraya çıktı, bana laf yetiştirmeye kalktı. Onun cevabına ben cevap mı vereyim? Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı böyle bir seviyeye düşer mi? Sadece onun orada birkaç kelamını dinleyerek onunla yetindim. Doğru dürüst kimse de alkışlamadı.”

Adap meselesi

Erdoğan akşam yemeğinde bir konuşma yaptığını ifade ederek Miçotakis’in kendisinden sonra söz almasıyla ilgili şunları söylemişti:

  • “Beyefendi konuşmadan çok rahatsız olmuş. Rahatsız olduğu için de aslında bu tür yemek adabına terstir, kimden izin aldı, nasıl yaptı bilmiyorum, herhalde başkandan almıştır izni, orada çıktı bir konuşma yaptı. Kendisine bizim biraz ağır gelecek ifadeler kullandığımızı falan söyledi.”

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER