A3 Haber

Ipsos’un araştırmasına göre enflasyon küresel dert: Türkiye ilk beşte

Ipsos’un araştırmasına göre enflasyon küresel dert: Türkiye ilk beşte

Ipsos’un araştırmasına göre enflasyon küresel dert: Türkiye ilk beşte
Ekim 20
08:51 2022

Paris merkezli çouk uluslu araştırma ve danışmanlık şirketi Ipsos’un anket verilerine göre, dünyada enflasyondan kaynaklanan endişenin boyutu yılın başındaki seviyeyi ikiye katladı.

Ipsos anketi, enflasyonun aralıksız altı aydır dünyanın her yerinde en önemli endişe nedeni olduğunu ortaya koydu. Buna göre dünya genelinde katılımcıların yüzde 40’ı enflasyonu bir numaralı endişe olarak tanımladı.

29 ülkede halkın en önemli kaygılarını belirleyen “Dünya’yı Endişelendiren Sorunlar” anketi, endişe düzeyinin üst üste 14 aydır yükseldiğini ortaya koydu.

Ankete göre enflasyona ilişkin endişelerin boyutu bu yılın başına kıyasla ikiye katlanmış durumda.

Dünya’nın haberine göre enflasyon oranının yüzde 83’le rekor kırdığı Türkiye de enflasyonun bir numaralı endişe nedeni olarak gösterildiği 12 ülke arasında yer alıyor.

Enflasyonu en büyük endişe kaynağı olarak gören diğer ülkelerse şöyle: Arjantin, Avustralya, Belçika, Kanada, Fransa, Almanya, İngiltere, Macaristan, Polonya, Güney Kore ve ABD.

Enflasyon endişesinin yüksekliği konusunda ilk beşte yer alan ülkeler ise Polonya, Arjantin, Türkiye, Britanya ve Macaristan olarak sıralanıyor.

Türkiye’de enflasyon yüzde 80’in üzerinde ancak halk, enflasyonun yüzde 17 olduğu Polonya kadar endişeli görünmüyor. Polonya’da enflasyon endişesi oranı yüzde 67 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 56’da kalıyor.

Ipsos anketinde bir numaralı endişe nedeni olan enflasyonu yoksulluk/eşitsizlik (yüzde 31), yolsuzluklar (yüzde 26), işsizlik (yüzde 26), suç/şiddet (yüzde 26) ve iklim değişikliği (yüzde 18) izliyor. İklim değişikliği konusunda en kaygılı ülkelerin başında Fransa geliyor. Covid-19’u önemli bir endişe nedeni olarak gören katılımcıların oranı ise epey gerilemiş durumda.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER