A3 Haber

Merkez Bankası’ndan üst üste üçüncü kez faiz indirimi!

Merkez Bankası’ndan üst üste üçüncü kez faiz indirimi!

Merkez Bankası’ndan üst üste üçüncü kez faiz indirimi!
Ekim 20
14:09 2022

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı. Banka, 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı 150 baz puan indirdi.

Beklenti 100 baz puan indirim olacağı şeklindeydi.

Erdoğan’ın “faiz indirimi” açıklaması

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 8 Ekim Cumartesi günü “Balıkesir OSB, Çamlık Millet Bahçesi, Ardıçtepe Barajı ile Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Toplu Açılış Töreni”nde faiz indirimi hakkında açıklamalarda bulunmuştu.

“Bu kardeşiniz bu görevde olduğu sürece faiz her geçen gün, her geçen hafta, her geçen ay inmeye devam edecektir” diyen Erdoğan, şunları söylemişti:

  • “Kimse bize bu konuda akıl vermesin. Ve yatırımcı gelsin bizim devlet bankalarından kredi talebinde bulunsun. Ve onları biz faize indirmeyeceğiz. Çünkü yatırım yüksek faizle olmaz. Onun için de düşük faiz.”

Son dönemdeki faiz kararları

2021 yılında ocak ve şubat aylarında faiz yüzde 17’lerde sabit tutulmuş, mart ayında ise 200 baz puan artırılarak yüzde 19’a çıkarılmıştı. Nisan, mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarındaki toplantılarda ise yeni bir karar alınmamış ve faizler yüzde 19’da sabit tutulmuştu.

Eylül ayında ise faizler yüzde 19’dan yüzde 18’e çekildi. Ekim ayında politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 18’den yüzde 16’ya indirildi. Kasım ayında da faiz indirimini sürdüren Merkez Bankası, 100 baz puan indirime gitti ve faizleri yüzde 15’e çekti.

Aralık ayında da faizlerin 100 baz puan indirilmesiyle birlikte faiz yüzde 14’e düşürüldü. 2022 ocak, şubat, mart, nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında faiz yüzde 14’te sabit bırakıldı.

Merkez Bankası ağustos ayında faizi yüzde 14’ten yüzde 13’e, eylül ayında ise yüzde 12’ye indirildiğini duyurdu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER