A3 Haber

TBMM Başkanlığı’ndan “Fakıbaba” ve “RTÜK” açıklaması

TBMM Başkanlığı’ndan “Fakıbaba” ve “RTÜK” açıklaması

TBMM Başkanlığı’ndan “Fakıbaba” ve “RTÜK” açıklaması
Ekim 20
22:26 2022

Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, bugün sosyal medya hesabından açıklama yaparak AKP’den ve milletvekilliğinden istifa ettiğini duyurdu.

Fakıbaba; “Bu 20 yıl içerisinde çok değerli arkadaşlarım oldu. Onlardan ayrıldığım için üzgünüm. Ancak siyasi ve ahlaki anlayışıma uygun olmayan bazı kişilerle bundan böyle beraber olmayacağım için de mutluyum. Ak Parti Üyeliğinden ve AK Parti için bana oy veren hemşehrilerime saygısızlık olmasın diye Milletvekilliğinden de istifa ediyorum” açıklamasını yaptı.

Fakıbaba’nın istifası sonrasında TBMM Başkanlığı, Fakıbaba’nın kaydını “bağımsız milletvekili” olarak düzeltti. Ancak boşalan RTÜK üyeliği nedeniyle TBMM’deki grupların sandalye dağılımı değişikliğinin yeniden İYİP lehinde durum yarattığı tartışması da gün içerisinde gündeme geldi.

TBMM Başkanlığı: Divan toplantısı altı gün sonra

Bu nedenle TBMM Başkanlığı’ndan akşam saatlerinde açıklama yapılarak İçtüzük uyarınca “Fakıbaba’nın milletvekilliğinden istifasının” görüşülmesi için TBMM Başkanlık Divanı’nın altı gün sonra toplanacağı bildirildi. TBMM Başkanlığı açıklaması şöyle:

“Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba’nın mensubu olduğu siyasi partiden ve milletvekilliğinden istifa iradesini içeren dilekçesi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına 20.10.2022 tarihinde sunulmuş olup, söz konusu dilekçe üzerine gerekli işlemler aynı tarihte, daha önce milletvekilleri tarafından sunulan istifa dilekçeleri üzerine izlenilen usullerle aynı doğrultuda, Başkanlığımız tarafından yerine getirilmiştir. Bu çerçevede bahsi geçen milletvekillinin milletvekilliğinden istifa talebiyle ilgili olarak ise TBMM Başkanlık Divanı, TBMM İçtüzüğü’nün 136’ncı maddesi uyarınca 26 Ekim 2022 Çarşamba günü toplantıya çağırılmıştır. Diğer taraftan RTÜK üyeliği seçimi ile ilgili işlemler Başkanlığımızca 6112 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda yürütülmektedir.”

İçtüzük yedi günlük süreye işaret ediyor

Bir milletvekilinin partisinden ve milletvekilliğinden istifa ettiğini duyurması üzerine milletvekilinin dilekçesinin TBMM Başkanlığı’na ulaşması durumunda öncelikle imza kontrolü yapılıyor. Parti üyeliğinden ayrılma işlemi çok daha hızlı olarak TBMM milletvekili dağılımında işleniyor. Ancak milletvekilliğinden istifa için bu kişinin bu kararı almasında herhangi bir tehdit unsuru olup olmadığı da araştırılıyor, vekilin kendisi ile görüşülüyor teyit edildikten sonra istifa kararı Başkanlık Divanı kararı sonrasında TBMM Genel Kurulu’nun bilgisine sunuluyor. TBMM İçtüzüğü’nün 136’ncı maddesine göre; “TBMM üyeliğinden istifa eden milletvekilinin istifa yazısının gerçekliği Başkanlık Divanınca yedi gün içinde incelenip tespit edildikten sonra üyeliğinin düşmesine Genel Kurulca görüşmesiz” karar veriliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER