A3 Haber

Uzmanlardan faiz indirimi yorumu: “Servet transferi devam ediyor…”

Uzmanlardan faiz indirimi yorumu: “Servet transferi devam ediyor…”

Uzmanlardan faiz indirimi yorumu: “Servet transferi devam ediyor…”
Ekim 20
15:59 2022

Merkez Bankası yılın 10’uncu faiz kararı toplantısında politika faizini 150 baz puan indirimle yüzde 12’den yüzde 10.50’ye indirdi. Kararı değerlendiren uzmanlar KKM’nin maliyetinde yaşanacak artışa dikkat çekti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın 10’uncu faiz toplantısında 150 baz puan indirimle politika faizinin yüzde 12’den yüzde 10.50’ye indirdi. Gelecek toplantıda da indirime gideceğinin sinyallerini veren Kurul, karar metninde “Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır” dedi.

Merkez Bankası’nın kararını değerlendiren uzmanlar ise KKM’nin hazine üzerindeki yükünün artacağına dikkat çekti.

“Hazine’nin kur farı ödeme miktarı artacak”

Yalçın Karatepe Twitter hesabından yaptığı açıklamada “MB politika faizini 150 baz puan indirerek yüzde 10,50’ye düşürdü. Küsuratlı işlem yaparak kapsamlı analizler sonucunda bu karara vardıkları izlenimi vermeye çalışmışlar. Kurul, politika faizinin 150 baz puan düşürülmesine karar vermiştir. Kurul, ‘takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır’ demişler. Yani Kasımda da 150 baz puanlık indirimle bu yıl tamamlanacakmış. Faizlerin yüzde 10,5’e indirilmesi ile birlikte bankaların KKM’ye ödeyecekleri faizin üst sınırı da yüzde 13,5’e düşürülmüş oldu. Bankalar açısından iyi, Hazine açısından kötü. Çünkü Hazine’nin kur farkı ödeme miktarı artacak. MB’nin faiz kararına rağmen doların 18,58 seviyesinden ne aşağı ne de yukarı sapmıyor olması da ilginç” dedi.

“Şirket patronlarına ucuz kaynak aktarımı sürüyor”

Rafet Gürkaynak “Merkez Bankası kötü para politikasına artık şaşırmadığımızı görünce kendi kötü standartlarında dahi şaşırtacak kadar kötüsünü bulmuş. Allahtan para politikası aktarımı filan kalmadı, kimsenin umurunda değil. Umurumuzda olduğu zaman ne yapacağız bilmiyorum” ifadesini kullandı.

ZiraatBankası eski Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Şenol Babuşçu da kararı sosyal medya hesabından değerlendirdi. Babuşçu “Merkez Bankası’ndan 150 baz puan indirim. Politika faizi yüzde 10.50 oldu. Tasarruf sahiplerinden, şirket sahiplerine ucuz kaynak aktarımı devam ediyor” vurgusu yaptı.

“Birikimlerini TL’de tutanların yoksullaştırılıyor”

Uğur Gürses de şu paylaşımı yaptı: “Çok yazık; ücretini TL olarak alan, tasarrufunu TL, emeklilik birikimlerini TL tutanlar göz göre göre yoksullaştırılıyor. Gelecek bir yılda enflasyonu resmi belgelerde yüzde 25’te gören bürokratlar, faizi bugün 1.5 puan indirirken, gelecek ay da 1.5 puan indirerek yüzde 9’a çekecekler.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER