A3 Haber

Eğitimde eşitsizlik MEB eliyle yaratıldı

Eğitimde eşitsizlik MEB eliyle yaratıldı

Eğitimde eşitsizlik MEB eliyle yaratıldı
Ekim 22
13:28 2022

MEB’e ait 2023 bütçe teklifi açıklandı. Teklifte 30’un üstünde öğrencisi olan dersliklerin imam hatiplerde yüzde 11’e, meslek liselerinde ise yüzde 0,88’e düştüğü görüldü.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Yılı Bütçe Teklifi, öğrenciler arasındaki fırsat eşitsizliğini derinleştiren uygulamalara ayna tuttu. Eğitim yatırımlarından en büyük payı alan dini ve mesleki eğitim yapan okulların imkânlarının, öğrencilerin daha çok tercih ettiği Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerine oranla çok daha iyi hale getirildiği bir kez daha görüldü.

Bütçe teklifi içinde yer alan imam hatip liselerine yönelik performans göstergelerinde dikkat çeken veriler yer aldı. MEB’in okullaşma politikasında önemli bir yer tutan ve ihtiyaca bakılmaksızın sayıları artırılan imam hatip liselerinde öğrenci sayısı 30’dan fazla olan şube kalmadı. Göstergelerde, ortaöğretim kademesindeki din öğretiminde öğrenci sayısı 30’dan fazla olan şube oranı yalnızca yüzde 11 ile ifade edildi. İmam hatip liselerinde tekli eğitimdeki öğrencileri oranı yüzde 99 oldu.

Benzer bir tablo mesleki ve teknik liselerde de ortaya çıktı. Öğrenci sayısı 30’dan fazla olan mesleki ve teknik eğitimdeki şubelerin oranının yalnızca yüzde 0,88 olduğu belirtildi. Mesleki ve teknik eğitim okullarında tekli eğitim gören öğrencilerin oranı ise yüzde 96 olarak gerçekleşti.

Dini ve mesleki eğitim yapan okullardaki ‘ferah ortama’ karşın Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerindeki sıkışıklık resmi verilere yansıdı. İmam hatiplerde yüzde 11, meslek liselerinde yüzde 0,88 olan 30’dan fazla öğrencisi bulunan şube oranı Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinde yüzde 63’e kadar yükseldi. Genel ortaöğretimde, tekli eğitimdeki öğrencilerin oranı da dini ve mesleki ortaöğretim kurumlarının gerisinde kalarak yüzde 96 olarak hesaplandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER