A3 Haber

İYİ Parti’nin “Yolsuzluk iddiaları araştırılsın” önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

İYİ Parti’nin “Yolsuzluk iddiaları araştırılsın” önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi

İYİ Parti’nin “Yolsuzluk iddiaları araştırılsın” önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi
Ekim 25
19:49 2022

İYİ Parti’nin yolsuzluk iddialarının Meclis tarafından araştırılması için verdiği önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Sözcü’den Veli Toprak’ın aktardığına göre, İYİ Parti’nin son dönemde artan yolsuzluk iddialarının Meclis tarafından araştırılması için verdiği önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, 20 yıllık AKP iktidarının seçime giderken tekrar 3Y sözü verdiğini hatırlatarak, “Türkiye, tarihinde eşi görülmemiş rüşvet de yoksulluk da yolsuzluk da bizzat sizin eserinizdir. Et kokarsa tuzlarsınız, ya tuz kokarsa ne yaparsınız? Maalesef AKP iktidarında tuz kokmuştur. Bugün ülkenin her yerinden yolsuzluk fışkırmaktadır” dedi ve iddialardan bazılarını şöyle açıkladı:

  • “Eşinin şirketi üzerinden kendi bakanlığına dezenfektan satan eski bakanlar, her ihaleden komisyon alan yüzde 10’lukçu rüşvetçiler, yandaşları için ihale kanunlarında tam 192 kere değişiklik yapanlar, devlete çöreklenen 5’li çeteler, yandaşa döviz endeksli garanti ödemeli projeler, devlet bankalarından usulsüz verilen ve geri ödenmeyen krediler, yandaşlara pazarlık usulüyle verilen türlü ihaleler, kayyumlara devredilip içi boşaltılan şirketler, AKP’nin yandaş vakıfları üzerinden yapılan büyük yolsuzluklar, borsada usulsüzlükle milyonlarca dolarlık servet edinenler, SPK üzerinden şirketleri haraca bağlayan vekiller, tek kalemde yandaş holdinglerin 500 milyon lira vergi borcunu silenler, görevi çiftçiyi desteklemek olan Ziraat Bankası’ndan kredi alıp tek kuruş ödemeden medya imparatorluğu satın alanlar, ‘dinozor park’ için Ankara halkının cebinden çıkan 750 milyon dolar, AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesinde yapıldığı iddia edilen ve hazırlanan dosyalara İçişleri Bakanlığı tarafından el konulan 13,2 milyar liralık yolsuzluk; 5-10 maaş alan danışmanlar, saray bürokratları; ayakkabı kutularından ortalığa savrulan paralar, siyasilere rüşvet verildiğini itiraf eden sözde hayırsever iş adamları, kara para aklama suçlamasıyla tutuklanan iş adamının özel jetini kullanan bakanlar, suç örgütünden maaş alan siyasiler, Sayıştay raporlarına yansıdığı hâlde tek bir işlem yapılmayan yolsuzluklar.”

“AKP tarihi yolsuzluk tarihi”

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise yolsuzluk iddialarıyla ilgili 39 ayrı suç duyurusu yaptığını, bunun parasal karşılığının 600 milyar lira olduğunu dikkat çekerek şunları söyledi:

  • “Üç dakikanın içinde AKP dönemindeki bütün yolsuzları anlatmam imkânsız ve size birkaç örnek vereceğim. Devlet Demir Yolları Ankara-İstanbul hattı rehabilitasyon işinde on beş yıldır bir türlü tamamlanamayan bir tünel var; tünelin adı T-26. Teftiş kurulu raporuna göre sözleşme fiyatı 59 milyon dolar, Devlet Demir Yollarının şirkete ödediği tutar 322 milyon dolar, aradaki fark 262 milyon dolar; güncel kurla yaklaşık 5 milyar lira, eski parayla 5 katrilyon lira.
  • 5 kilometrelik tünelin her bir kilometresinde 1 katrilyon yolsuzluk var. Sabiha Gökçen Havalimanı raylı sistemler bağlantı işi; mesela tek bir iş kaleminde Sayıştay raporuna göre sözleşme tutarı 102 bin 600 lira, şirkete ödenen tutar 114 milyon 75 bin lira; aradaki fark 1.111 kat, kamu zararı 113 milyon lira. AKP tarihi aynı zamanda Türkiye’deki yolsuzlukların tarihidir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER