Site icon A3 Haber

Mısır duyurdu: Libya nedeniyle Türkiye ile normalleşme sürecini durdurduk

El Arabiya’ya konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri, Mısır ile Türkiye arasındaki diyaloğun “Ankara’nın Libya politikalarını değiştirmeye dair hiçbir işaret göstermemesi nedeniyle” durduğunu söyledi.

Ankara ile Libya’daki Trablus merkezli hükümet arasında 3 Ekim’de hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalanması sonrası, Mısır’dan Türkiye ile diyalog sürecinin durduğu açıklaması geldi.

El Arabiya’ya konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri, geçen yıl Mısır ile Türkiye arasında ikili düzeyde ve bölgesel bağlamda ilişkileri normalleştirmek için gerekli adımları tartışmak üzere istikşafi istişare turları düzenlendiğini hatırlatarak, “Ancak diyalog Türkiye’nin Libya’daki uygulamalarında bir değişiklik olmaması nedeniyle iki turdan sonra durdu” dedi.

İki ülke arası ilişkiler

Mısır-Türkiye ilişkileri, 2013’te Muhammed Mursi liderliğindeki Müslüman Kardeşler (İhvan) hükümetinin halk ayaklanmasını sonrasında ordu tarafından devrilmesi üzerine Ankara’nın Sisi yönetimine karşı İhvan’ı açıkça desteklemeye devam etmesi nedeniyle bozulmuştu.

Sputnik’te yer alan habere göre, 14 Nisan’da Ankara’da gazetecilere konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Mısır ve Türkiye ilişkilerinin iyiye gittiğini işaret eden, “iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığı, karşılıklı ziyaret ve görüşmelerin yapılabileceği” açıklamalarını yapmıştı.

Libya’da Ankara, Trablus merkezli, Abdulhamid Dibeybe’nin başbakanlığındaki Libya Ulusal Birlik Hükümeti’ni, Kahire ise Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nin başbakan atadığı Fethi Başağa hükümetini tanıyor.

Ankara ile Trablus’un Kasım 2019 tarihli Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nın devamını ekimde Hidrokarbonlar Alanında Mutabakat Muhtırası ile getirmesini, hem Yunanistan hem de Mısır “yasadışı” diye niteleyerek tanımadı, Avrupa Birliği ise eleştirdi.

2020’de Münhasır Ekonomik Bölge sınırlandırılmasına ilişkin anlaşma imzalamış bulunan Yunanistan ile Mısır, yeni Ankara-Trablus anlaşmasına tepki olarak dayanışmayı yeniden sıkılaştırdı.

Exit mobile version