A3 Haber

Ödülünü tutuklu TTB Başkanı Korur’a ithaf etmişti: Boğaziçi Film Festivali yönetimi Özcan Alper’i kınadı

Ödülünü tutuklu TTB Başkanı Korur’a ithaf etmişti: Boğaziçi Film Festivali yönetimi Özcan Alper’i kınadı

Ödülünü tutuklu TTB Başkanı Korur’a ithaf etmişti: Boğaziçi Film Festivali yönetimi Özcan Alper’i kınadı
Ekim 30
15:24 2022

Boğaziçi Film Festivali yönetimi, “ödül törenindeki politik söylemleri kınadığını” bildirdi. Kadıköy Sineması ise Boğaziçi Film Festivali’ne önümüzdeki yıllarda ev sahipliği yapmayacağını açıkladı.

Yönetmen Özcan Alper, 28 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törendeki konuşmasında, ödülünü, geçen günlerde tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya ithaf etmişti.

Bu sırada oyuncu Burak Haktanır da Alper’e “O kadın TSK’ya iftira attı. Kaç gündür bütün PKK sayfaları onu destekliyor” diye seslenmişti.

Festivalin yazılı açıklamasında, önceliğin filmler ve sanatçılar olduğu belirtilerek politik gönderme ve sloganlar kınandı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

  • “Boğaziçi Film Festivali olarak önceliğimiz; genç ve yetenekli sinemacılara maddi ve manevi destekler oluşturarak yeni imkanlar sağlamaktır. Bu motivasyonla on yıl boyunca herhangi bir ayrım yapmadan, hiç kimseyi ötekileştirmeden katılımcı bir festival olmak için çalıştık.
  • 10’uncu Boğaziçi Film Festivali Kapanış Gecesi ve Ödül Töreni’nde yaşanan istenmeyen olayların ve onaylanması mümkün olmayan siyasi söylemlerin meydana getirdiği etki bir yıllık uzun bir çalışma sonucunda ortaya koyduğumuz programın, filmlerin ve ödüllerin konuşulup tartışılamamasına sebep olmuştur.
  • Her zaman sanatçıları ve filmleri önceleyen bir festival olarak, ödül törenimizde ödül kazananların politik göndermeleri ve sloganlarını kınıyor, kültür ve sanat hayatımızın sağlıklı bir zeminde yükselmesi temennisinde bulunuyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

 

Kadıköy Sinemasından açıklama

Yaşananların ardından Kadıköy Sineması’nın Twitter hesabından bir paylaşım yapıldı. Paylaşımda Kadıköy Sineması’nın Boğaziçi Film Festivali’ne ev sahipliği yapmayacağı bildirildi.

“Boğaziçi Film Festivali’ne önümüzdeki yıllarda ev sahipliği yapmayacağımızı sinema sektörünün tüm paydaşlarına duyururuz” ifadelerine yer verilen paylaşım şu şekilde:

Ne olmuştu?

Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Boğaziçi Film Festivali’nde ulusal uzun metraj film dalında “Karanlık Gece” filmi ile “En İyi Yönetmen” ödülünü kazanan yönetmen Özcan Alper ödülünü, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK’ye yönelik kimyasal silah kullandığı yönündeki iddianın araştırılmasını talep etmesi üzerine tutuklanan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya ithaf etmişti.

Özcan Alper, ödül konuşmasında şu ifadelere yer vermişti:

  • “Murat Uyurkulak olmasa yazamazdım bu filmi. Film bir kötülük hikayesi, linç hikayesi. Ama sadece şimdiye bakmaya çalışmadık. Bir yıl önce bir odada aslında oturup bu coğrafyadaki ama tabii ki dünyadaki ama tabi önce bu coğrafyadaki kötülük meselesini anlamaya çalıştık… Nasıl oluyor da böyle bir durumda insanlar böyle bir kötülüğün içinde çoğunluk olabiliyor. Ama maalesef bitmiyor bu kötülükler. Örneğin son birkaç haftadır. Biz gençliğimizde o kurumları çok iyi bilirdik. Çünkü en ufak bir hak mücadelesinde en ufak bir hak arayışında devlet şiddetine maruz kalıyorduk. Belki ben en azına maruz kaldım ama özellikle arkadaşlarımdan biliyorum ve o zaman işkenceye uğrayan arkadaşlarımızla, ya da hak hukuk aradığımızda gittiğimiz birkaç kurum vardı. Bunlardan biri, hiçbir siyasi görüş hiçbir şey ayırmadan, Türkiye gibi bir ülkede, Türkiye İnsan Hakları Vakfı gibi bir vakıf vardı, Türkiye İnsan Hakları Derneği vardı. Ve bu kurumlarda aslında hep barış olsun diyen, asla savaş olsun demeyen bir kadın, Şebnem Korur Fincancı, biliyorsunuz, sadece yine barış dediği dediği için maalesef bir linç kampanyasına maruz kaldı. Umarım son olur. Umarım cezaevinden bir an önce çıkar. Bu ödülü ona ithaf ediyorum”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER