A3 Haber

AKP’nin anayasa değişikliği ziyareti: CHP, “türbana güvence”ye kapıyı kapattı mı?

AKP’nin anayasa değişikliği ziyareti: CHP, “türbana güvence”ye kapıyı kapattı mı?

AKP’nin anayasa değişikliği ziyareti: CHP, “türbana güvence”ye kapıyı kapattı mı?
Kasım 02
17:26 2022

AKP heyeti, türban konusunda hazırlanan anayasa değişikliği teklifiyle ilgili üç partiyi ziyaret etti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AKP’nin anayasa değişikliği önerisinin içinde olmayacaklarını söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “türbana yasal güvence” için anayasa değişikliği için Meclis’te siyasi partileri ziyaret etti.

Bozdağ ilk olarak CHP ile görüştü

Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’ın haberine göre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ CHP’ye yaptığı görüşme öncesi basına açıklamalarda bulundu. “Teklif haftaya mı sunulacak?” şeklindeki soruya Bozdağ şöyle yanıt verdi:

  • “İstiraşeler sonucunda ortaya çıkacak. Görüşleri tekrar değerlendireceğiz. Bu görüşmeler çerçevesinde teklifin son halini vereceğiz. Çünkü biz hazır bir teklif götürmüyoruz. Bir fikri tartıştık, kendi aramızda istişare ettik. Bu çerçevede olgunlaşan fikri değerlendirmek, ne yapıyoruz, ne yapmak istiyoruz, onların da bu çerçevede görüşlerini almak, ne öneriyorlar, onları dinlemek…Ve bu aldığımız görüşleri daha sonra bu teklif taslağına nasıl monte ederiz, onun değerlendirmesini ayrıca yapacağız, teklif ondan sonra netleşmiş olacak. Elimizde bir teklifle grupları ziyaret etmiyoruz.”

CHP: Anayasa değişikliği çalışmasının içinde olmayacağız

Görüşme sonrası da CHP Grup Başkanvekili Engin Altay açıklama yaparak anayasa değişikliği çalışmasına katılmayacaklarını açıkladı.

Engin Altay şunları ifade etti:

  • “Biz temel hakların referandum konusu olmaması gerektiğini söyledik. Birden çok maddeli bir anasaya değişikliğinin de seçime yedi ay kalmışken parlamentoda yapılmasını doğru olmadığını düşünüyoruz. Yeni bir anayasa, yeni parlamentonun artık işi olmalıdır diye düşünüyoruz. AK Parti’nin çalışmaları birlikte olgunlaştıralım, son şeklini verelim önerisinin de içinde olmayacağımızı belirttik. Kendileri daha sonra bir çalışma yapıp, net bir taslak ortaya koyduklarında o taslağı görerek de bir değerlendirme yaparız. Özetle AK Parti’nin gerçekleştirmek istediği bir anayasa değişikliği çalışmasının içinde olmayacağımızı sayın bakanımız ve heyete söyledik.”

MHP görüşmesi

İlk olarak MHP grubunu ziyaret eden AKP heyeti, burada MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay ve Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ile görüştü.

Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Bakan Bozdağ, “Bugün AK Parti grubunda Sayın Cumhurbaşkanı’mızın yaptığı açıklama çerçevesinde, Meclis’imizde grubu bulunan siyasi partilerimizden anayasa değişiklik teklifi hazırlık çalışmalarını değerlendirmek ve görüşlerini almak maksadıyla randevu talep ettik. Bu çerçevede ilk görüşmemizi MHP ile yaptık. Kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi anayasada değişiklik çalışmalarını esasında Cumhur İttifakı ile birlikte daha önce değerlendirdik” dedi.

Dün de MHP’li Akçay ve Yıldız ile bir araya gelerek değerlendirmede bulunduklarını hatırlatan Bozdağ, “Bu çalışmalarımızı belli bir noktaya getirdik. Bugün son gelinen noktayı bir kez daha karşılıklı değerlendirme fırsatı bulduk. Bu çerçevede görüşleri hep birlikte değerlendirip kamuoyuyla paylaşacağız. Bu istişareler sonucunda ortaya çıkacak görüşleri tekrar değerlendirip teklife son halini vereceğiz. Çünkü biz hazır bir teklif götürmüyoruz. Kendi aramızda bir fikri tartıştık, istişare ettik. Ne yapıyoruz, ne yapmak istiyoruz ve onların da bu çerçevede görüşlerini almak istiyoruz ve aldığımız görüşleri bu teklif taslağına nasıl monte ederiz onun değerlendirmesini ayrıca yapacağız. Teklif ondan sonra netleşmiş olacak yani şu anda elimizde bir teklifle grupları ziyaret etmiyoruz” diye konuştu.

Bozdağ ve Elitaş son olarak 16:30’da HDP’yi, 17.00’de İYİ Parti’yi ziyaret etti.

Detayları aktaracağız…

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER