Site icon A3 Haber

Marmara Denizi’nin dibi bir yıl arayla gözlemlendi: “Müsilaj bir yorgan gibi denizin dibini örttü”

BANDIRMA ONYEDI EYLUL UNIVERSITESI DENIZCILIK FAKULTESI DEKANI PROF. DR. MUSTAFA SARI, MUSILAJIN YOK OLMADIGINI MUSILAJ CAMURUNUN GECEN YIL ILE AYNI MIKTARDA DENIZ DIBINDE BULUNDUGUNU SOYLEDI. EKIM 2022 YILINDAN GORUNTU. FOTOGRAF: ROJDA ALTINTAS (DHA)

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Sarı, müsilaj çamurunun geçen yıl ile aynı miktarda deniz dibinde bulunduğunu tespit etti. Marmara Denizi’nde inceleme yapan Prof. Sarı, geçen yıl ve bu yıl aynı günlerde çektiği iki görüntüyü karşılaştıdı. Sarı, “İki görüntünün birbirinden farkı olmadığını söyleyebiliriz. Müsilaj bir yorgan gibi denizin dibini örttü. Bu müsilaj çamuru deniz dibindeki organizmalara, yaşam alanlarına zarar veriyor” diye konuştu.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Sarı, Erdek Körfezi’nde 22 metre derinlikte dalış yaparak, incelemelerde bulundu. Sarı, geçtiğimiz yıl Ekim ayında Marmara Denizi’nde görülen müsilaj çamurunun, bu sene aynı tarihlerde aynı şekilde devam ettiğini belirterek, deniz dibindeki organizmalara, yaşam alanlarına zarar verdiğini açıkladı.

“Müsilaj bitmedi ve bitmeyecek”

Yaptığı incelemelerin sonuçlarını değerlendiren Prof. Mustafa Sarı, müsilajın bitmediğini vurguladı. Sarı, “Müsilaj geçen yıl büyük bir felaket olarak karşımıza çıktı. Marmara Denizi’nin yüzeyini köpükler halinde kapladığında fark ettik. Yüzeyde köpüklü halini görmediğimizde müsilajın bittiğini düşündük. Müsilaj bitmedi ve bitmeyecek. Etkileri önümüzdeki yıllarda yine görünür hale gelecek. Zamanı meçhul ama, tekrarı kesin. Ekosistem ile pazarlık olmaz. Müsilajı bir buçuk yıldır takip ediyorum. Geçen yıl Ekim ayında gittiğim noktaya dalış yaptım. Deniz dibindeki çamurun büyük bir kısmının, hala deniz dibinde etkisini devam ettirdiğini üzülerek gördüm. Geçen yıl ve bu seneki görüntüyü yan yana koyduğumuz zaman, biri geçen yıl Ekim aylarının sonlarında, diğeri de bu yıl aynı tarihlerde çekildi. İki görüntünün birbirinden farkı olmadığını söyleyebiliriz. Müsilaj bir yorgan gibi deniz dibini örttü. Bu müsilaj çamuru deniz dibindeki organizmalara, yaşam alanlarına zarar verdi” dedi.

“Eylem planını ‘amasız’ ve ‘fakatsız’ uygulamamız lazım”

Deniz dibindeki müsilaj çamurunun azalmadığını belirten Prof. Mustafa Sarı, bu durumun atıklarla birlikte müsilaj oluşumunu tetikleyebileceğini belirtti. Marmara Denizi’nde müsilaj çamurunun müsilajın oluşma ihtimalini arttırabileceğini işaret eden Sarı, şunları söyledi:

İlgili haberler:

Exit mobile version