Site icon A3 Haber

Müslüman Kardeşler’in basın sözcüsü: Türkiye-Mısır normalleşmesini destekliyoruz

Türkiye ile Mısır arasındaki normalleşme sürecinin, Müslüman Kardeşler’in Türkiye’deki çalışmalarını nasıl etkileyeceği merak edilirken, Müslüman Kardeşler’in basın sözcüsü BBC Türkçe’ye açıklamalarda bulundu.

Mısır’da ordunun, 2013’te Müslüman Kardeşler iktidarını devirmesi ardından iki ülke arasındaki ilişkiler bozulmuş, bunu onarmak 2021 yılında Ankara ve Kahire arasında diplomatik görüşmeler başlamıştı. Bu sürecin başından bu yana Arap basınında, normalleşme kapsamında Ankara’nın, 2013’te Türkiye’ye giden Müslüman Kardeşler üyelerinin çalışmaları üzerinde baskı kuracağı yönünde yorumlara yer veriliyor. Son olarak geçen günlerde Körfez ülkelerine yakın Arap basınında, Türkiye’de 30’a yakın Müslüman Kardeşler üyesinin gözaltına alındığı yönünde haberler çıktı ve bu durum iki ülke arasındaki normalleşme süreci üzerinden yorumlandı.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şukri’nin hafta sonu Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşmaları gerekçe göstererek normalleşme süreci kapsamındaki görüşmeleri durduklarını açıklaması da dikkat çekti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada Türkiye’nin normalleşme sürecine girdiği başka ülkeler de bulunduğunu ancak bu sürecin Mısır’la daha yavaş ilerlediğini belirtip “Bunun sebebi biz değiliz” dedi ve Libya’yla imzaladığı deniz yetki alanları ile hidrokarbon anlaşmalarının Mısır’ın aleyhine olmadığını söyledi.

Müslüman Kardeşler’in Türkiye’deki basın sözcüsü Ali Hamed, BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici’nin sorularını yanıtladı. Ali Hamed’in açıklamalarından satır başları şöyle:

Exit mobile version