A3 Haber

Demokrasi İçin Hukukçular Platformu’ndan Amasra raporu: Failler olası kasıtla insan öldürme suçundan yargılanmalı

Demokrasi İçin Hukukçular Platformu’ndan Amasra raporu: Failler olası kasıtla insan öldürme suçundan yargılanmalı

Demokrasi İçin Hukukçular Platformu’ndan Amasra raporu: Failler olası kasıtla insan öldürme suçundan yargılanmalı
Kasım 05
19:01 2022

Amasra maden katliamı ile ilgili Demokrasi İçin Hukukçular Platformu tarafından hazırlanan raporda, “olası kastla insan öldürme suçunun oluştuğu” tespitine yer verildi.

Demokrasi İçin Hukukçular Platformu, 42 madencinin öldüğü Amasra maden katliamı ile ilgili hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.

Rapor, patlamanın ertesi gününden itibaren Amasra’da yerinde gözlemler yaparak, aileleri ziyaret ederek, Amasra Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan keşfe katılarak hazırlandı.

Raporda, başta Türkiye Taşköürü Kurumu Genel müdürü ve kurumun yönetim ve denetlemeden sorumlu olanları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve bakanlık bünyesinde yer alan madenlerle ilgili yöneticiler ve denetçiler ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı ve ilgili yönetici ve denetçilerin yaşanan katliamda hukuki ve cezai sorumluluğu bulunduğu belirtildi ve bu nedenle soruşturmanın tüm sorumluları kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiği vurgulandı.

Raporda patlama öncesinde alınması gereken ama alınmayan önlemler şu şekilde sıralandı:

  • Grizu patlaması olabileceği öngörülmesine rağmen patlamayı gerçek anlamda engelleyici nitelikte bir çalışma yapılmamış, aksine mevcut tehlikeli durumu gizlemek suretiyle hatalı ve hileli faaliyetlere devam edilmiştir.
  • Katliamın gerçekleştiği müessesede Sayıştay’ın ilgili denetim raporlarında da defalarca yapılan tespitler ve uyarılara rağmen hatalı eksik ve tehlikeli çalışma yöntemi sürdürülmüştür.
  • Katliamın sorumlularının kusurluluk düzeyi taksir düzeyini aşmıştır, mevcut tehlikeli durumu gizlemek suretiyle “olursa olsun” düşüncesi ile hatalı ve hileli faaliyetlere devam edilmiştir.

Olası kasıtla insan öldürme suçlaması

Demokrasi İçin Hukukçular Platformu raporunda “olası kastla insan öldürme suçunun unsurları oluşmuştur” denildi ve buna gerekçe olan suçlar şu şekilde sırlandı:

“TTK’ya bağlı Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi’nde ocak havası, metan gazı (CH4), karbonmonoksit (CO), hidrojen sülfür (H2S), oksijen (O2) gibi ocak gazları ve diğer çevre parametreleri (hava basıncı, ortam sıcaklığı, hava hızı) ölçümü ve kayıt altına almak için merkezi bir sistem kurmayarak, çalışan işçilere işe başlarken ve devamında yeterli iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmeyerek, işçilere üretim zorlaması baskısı kurarak, yetersiz personelle madeni işleterek, fiziki şartları kötü nakliyat ve havalandırma bakımından emniyet tedbirlerine uyulmadan ocak işleterek meydana gelen sonuca kayıtsız kalarak bu suçlar işlenmiştir.”

Hukukçular raporlarının sonunda, faillerin kusur durumuna göre ‘Olası Kast ile İnsan Öldürme’ (TCK 81, 21/2), ‘Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi’ (TCK-83/1-2) ve ‘Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama’ (TCK-87/1-2-4) suçlarından yargılanma ve cezalandırılmaları gerektiğini belirtti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER