A3 Haber

Yunanistan, Tzitzikostas’ın Türkiye’ye giriş yasağının yasadışı ve taciz edici olduğunu savundu

Yunanistan, Tzitzikostas’ın Türkiye’ye giriş yasağının yasadışı ve taciz edici olduğunu savundu

Yunanistan, Tzitzikostas’ın Türkiye’ye giriş yasağının yasadışı ve taciz edici olduğunu savundu
Kasım 05
19:32 2022

Yunan hükümeti, bölge valisi Apostolos Tzitzikostas’ın Türkiye’ye girişinin yasaklanması gibi akıl almaz bir olaydan sonra derhal kınadığını ifade etti.

Proto Thema haberine göre, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı özellikle yasadışı ve taciz edici gözaltılardan söz etti.

Aynı zamanda, gelecekte benzer olayların yaşanmaması için gerekli tedbirlere atıfta bulunurken, yetkili Türk makamlarını derhal açıklama yapmaya çağırdı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Orta Makedonya Valisi’nin bugün erken saatlerde Türk makamları tarafından İzmir’de kabul edilemez ve tamamen taciz edici gözaltı ve giriş yasağını şiddetle kınıyoruz.

İlgili Türk makamlarının bir an önce açıklama yapmasını bekliyor ve gelecekte benzer olayların yaşanmaması için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz.

Ankara’daki Yunanistan Büyükelçiliği ve İzmir’deki Başkonsolosluk, ilk andan itibaren Dışişleri Bakanlığı’na gerekli temsilleri yaparak harekete geçti.

Meydan okumanın zaman çizelgesi

Türk makamları, bölgeler komisyonu başkan yardımcısı ve Avrupa-Akdeniz Komisyonu ARLEM başkanı olarak İzmir’de bulunan Orta Makedonya Bölge Valisi Apostolos Tzitzikosta’nın girişine izin vermedi.

Bay Tzitzikostas, Avrupa Bölgesel Valiler Komisyonu Avrupa-Akdeniz Zirvesi’ne başkan olarak katılmak üzere Selanik’ten gemiyle saat 10:00’da Smyrna limanına geldi.

Daha sonra Türk makamları, ona net bir cevap vermeden gemiden inemeyeceğini bildirdi. Akla hayale gelmeyen olayı hükümete, Başbakanlığa ve Dışişleri Bakanlığı’na bildiren Tzitzikostas, giriş yasağını büyük bir hakaret olarak değerlendirdi.

Atina’nın yanıtı, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın olayı kınadığını, yasadışı ve kötü niyetli gözaltılara atıfta bulunduğunu ifade etmesiyle hemen geldi.

Aynı zamanda Orta Makedonya valisi AB diplomatik servisine, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Christodoulos Lazaris’e ve İzmir’deki konsolos Despina Balkiza’ya bilgi verdi.

Edinilen bilgilere göre Selanik’e döneceği sırada limanda en az yedi saat mahsur kaldı.

Ne olmuştu?

Merkezi Selanik’te bulunan Orta Makedonya Bölge Başkanı Apostolos Tzitzikostas, İzmir’de 7-8 Kasım’da düzenlenecek Avrupa-Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi (ARLEM) Genel Kurul Toplantısı’na katılmak üzere feribot seferiyle Türkiye’ye geldi.

Türk yetkililerden alınan bilgiye göre, İzmir’de gümrük işlemleri sırasında diğer yolcularla kimlik kontrolü yapılan Tzitzikostas, giriş kısıtlaması bulunan biriyle isim benzerliğinden kaynaklanan teknik sorundan dolayı bir süre yerel makamlarca misafir edildi.

 Yerel makamlar, sorunun giderilmesinin ardından Tzitzikostas’a İzmir’e giriş yapıp programına devam edebileceğini bildirdi.

Ancak Tzitzikostas, yetkililere, giriş yapmaktan vazgeçtiğini söyledi.

Tzitzikostas, aynı zamanda Avrupa Birliğine bağlı Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanlığı görevini yürütüyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER