A3 Haber

İmamoğlu’nun hapis talebiyle yargılandığı dava 14 Aralık’a ertelendi

İmamoğlu’nun hapis talebiyle yargılandığı dava 14 Aralık’a ertelendi

İmamoğlu’nun hapis talebiyle yargılandığı dava 14 Aralık’a ertelendi
Kasım 11
11:57 2022

“YSK üyelerine hakaret” iddiasıyla yargılanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davası bugün görüldü. İmamoğlu’nun dört yıl bir aya kadar hapsinin istendiği dava 14 Aralık’a ertelendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava Kartal Anadolu Adliyesi 7’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Davada İmamoğlu’nun dört yıl bir aya kadar hapsi ve siyasi yasaklı olması talep ediliyor.

Basın açıklaması yasağı

Duruşma öncesi Kartal Kaymakamlığı, ‘toplanmaların genel güvenlik ve asayiş yönünden sakınca oluşturduğu’ gerekçesiyle Kartal Neyzen Tevfik Meydanı dışındaki tüm açık alanlarda basın açıklaması yapılmasını yasakladı. Adliye çevresinde de çok sayıda TOMA ve çevik kuvvet ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı.

Partililer mahkemede İmamoğlu’na ceza çıktığı takdirde Neyzen Tevfik Meydanı’nda toplanacak.

Salon önüne bariyer

Duruşma salonunun önü de bariyerler ve çevik kuvvet polisleriyle çevrelendi. Çok sayıda gazeteci salona giremedi.

Duruşma 11.30’da başladı.

Duruşmadan notlar:

Duruşmada, FOX TV muhabiri Gülşah İnce’nin tanık olarak dinlendi.  İnce, “Görüntüler de ayan beyan ortada. Ham görüntüleri ve haberi size gönderdim. Sayın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisi hakkında sarf ettiği sözleri tırnak içinde alıntılayarak aynen İmamoğlu’na sordum. O da yanıt verdi. Başka TV kanalları da vardı. Aynı gün Soylu’ya yanıt olarak haberleştirdik” ifadelerini kullandı.

Hakim ise “Sözlerin kime yönelik olduğu, muhatabı belli. Tartışmasız. Sayın Süleyman Soylu’ya karşı söylendiği belli” dedi.

Avukat Gökhan Günaydın, hakimin sözleri üzerine, “Kayda geçmesini istiyorum” dedi.

Avukatın ifadeleri üzerine hakim, “Bu sözlerin Süleyman Soylu’ya söylenmediğini iddia eden başka biri varsa gelsin” ifadelerini kullandı.

Avukatlar reddi hakim talebinde bulundu

Mütalaasını mahkemeye sunan Savcı, diğer tanıkların dinlenmesini talep etti. Hakim, davaya bir yararı olmayacağını belirterek savcının talebini ve avukatların tanıkların zorla getirilmesi talebini reddetti.

Avukatlar, hakimin tarafsız olduğuna inanmadıklarını belirterek reddi hakim talebinde bulundu.

Hakim, avukatların reddi hakim talebini reddetti.

Avukatlar: Savunma hakkımızı ihlal ediyorsunuz

Hakim, savcının esas hakkındaki mütalaasını sunmasını istedi. Avukatlar, itiraz ederek beyanların bitmediğini söyledi. Bunun üzerine duruşma avukat beyanlarıyla devam ediyor.

Avukatlar, esas hakkındaki mütalaasını alınamayacağını söyledi. Hakim, “İtiraz yolu açıktır. Bakalım savcı ne diyecek” dedi.

Avukatların “savunma hakkımızı ihlal ediyorsunuz” demesi üzerine Hakim, “Savunma hakkınızı ihlal edildiğini düşünüyorsanız ihlal sebebi olur” dedi.

Savcı İmamoğlu için ceza istedi

Cumhuriyet Savcısı, esas hakkındaki mütalasını açıkladı. Savcı, İmamoğlu’nun ceza almasını talep etti.

Duruşma ertelendi

Hakim duruşmayı, 25 Kasım 2022 tarihine ertelemek istedi. Ancak avukatlar karşı çıktı. Duruşma, 14 Aralık 2022 günü saat 11.30’a ertelendi.

İmamoğlu: Davanın sonucu beni zerre ilgilendirmiyor

İmamoğlu davadan birkaç saat önce katıldığı bir yayında, ekonomik sıkıntıları hatırlattı ve dikkatin bunlardan uzaklaştırılmaya çalışıldığını söyledi.

Duruşma öncesi FOX TV’de yayımlanan Çalar Saat programında açıklamalarda bulunan İmamoğlu, davanın zararının da faydasının da kendisini zerre kadar ilgilendirmediğini söyledi ve “Bu mahkemeden utanç duyuyorum” dedi. İmamoğlu, “Bu davanın Ekrem İmamoğlu’na zararı ne? Beni zerre ilgilendirmiyor. Çünkü herhangi bir korku, kaygı hissetmiyorum” diye konuştu. İmamoğlu ayrıca ‘ahmak’ ifadesini YSK üyeleri için kullanmadığını, İçişleri Bakanı Soylu’ya yanıt verdiğini kaydetti.

İmamoğlu, şöyle devam etti:

  • Vatandaşlarımızla epeyce dertleştim, sizin vasıtanızla da paylaşmayı istiyorum. Bu davanın Ekrem İmamoğlu’na zararı ne, faydası ne? Beni zerre ilgilendirmiyor. Ne faydası ne zararı. Bu davanın sonucu ne olursa size ne olacak? diye soruyorlar. Hiç ilgilenmedim. Hukukçularımızla oturduk genel kapsamda bir şeyler konuştuk ama şu ceza verilirse böyle olursa vs. Çünkü bununla ilgili tek bir endişe, korku, kaygı hissetmiyorum ama şu mahkemeden utanç duyuyorum. Böyle bir yargılama olamaz. Trajikomik bir durum. Siz 16 milyon insanı cezalandırmak için yaptığınız hamlenin farkında değil misiniz? 31 Mart seçimi niçin iptal edildi? Bangır bangır çıkıp ‘hırsızlar’, ‘çaldılar’ demediler mi? Sayın Binali Yıldırım, Sayın Cumhurbaşkanı, muhtelif bakanlar. Daha ötesi benimle bu davanın öznesi olan Sayın Bakan, 700 terörist demedi mi televizyonda? Bırakın teröristi dedi FETÖ terör örgütüyle ilişkilendirdi. Peki ne oldu 31 Mart seçimleri iptal edildi. İstanbul’un üç ayı çalındı.

YSK üyelerine seslendi: Hiç mi ses çıkarmayacaksınız?

  • Seçimin iptal edilmesine dönük karar veren YSK üyelerine sesleniyorum, niye düşünmüyorsunuz? 31 Mart seçimlerini iptal ederken siyasetin baskısı altında kalarak, en üst mevkiden birçok siyasi kişiliğe kadar sizi zora sokacak bir biçime sokacak kadar ‘hırsızlar’, ‘teröristler’ diyerek zorla o günün mevzusu haline gelen insanların yargılanmasından tümüyle beraat ‘hiçbir suçu yoktur, terörist değildir’ diye çıkan karardan sonra üzüntülü müsünüz, vicdan sızınız var mı? Ne kadar kötü bir karar vermişiz diyor musunuz? Ben bu sözü şu an YSK üyelerine söyledim. Ama o davada bahsi geçen sözü YSK üyelerine söylemedim.
  • O gün ret oyu veren YSK üyelerine sesleniyorum. Hala kalkıp ‘bir hata yaptık’ demiyorsanız, şimdi de Ekrem İmamoğlu’nun siyasi yasaklı olmasına göz mü yumacaksınız? Bu konuda hiç mi ses çıkartmayacaksınız? Ben yüce Türk yargısına güvenmek istiyorum.
  • (Seçilme hakkınız elinizden alınırsa) Bundan da ülkemiz kaybeder. Ekrem İmamoğlu kaybetmez. Fazla değil 6-7 ay sonra bunlar gidiyor. Bu ülke adalete susamış. Bu dava tamamen siyasi. Siyasi yasaklı yapmak, kayyım atamak gibi ‘belediyeyi nasıl ele geçiririm…’ Öyle insanlar var ki elini böyle ovuşturup, onu görevden alsalar da biz buraya konsak. Nereye konuyorsun, kimin malına konuyorsun. İstanbul 16 milyonun bunun hala öğrenemediniz mi? Böyle bir hatanın bedeli bu ülkede 8 milyondur. Onun için ayağınızı denk alın, adil olun adaleti etkilemeyin, yargı için birilerinden talimat gelmesini beklemeyin, buna aracı olmayın.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede o dönem Yüksek Seçim Kurulu’nda çalışan Emekli YSK Başkanı Sadi Güven’in de aralarında olduğu 11 kişinin mağdur olduğu savunuluyor. YSK Başkanlığı tarafından yapılan suç duyurusu dilekçesinde İmamoğlu’nun 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimi’nin 6 Mayıs 2019 tarihinde iptal edildiği kaydediliyor. Yenilenen seçimde İBB Başkanı olarak İmamoğlu’nun yeniden seçildiği ve 4 Kasım 2019 günü yaptığı basın açıklamasında YSK üyelerine hakaret ettiği öne sürülüyor. İddianamede İmamoğlu’nun “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret” suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar cezalandırılması isteniyor.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER