A3 Haber

Merkez Bankası iki revizyonla cari açığa “makyaj” yaptı: Açık 26.8 milyar dolar törpülenmiş oldu

Merkez Bankası iki revizyonla cari açığa “makyaj” yaptı: Açık 26.8 milyar dolar törpülenmiş oldu

Merkez Bankası iki revizyonla cari açığa “makyaj” yaptı: Açık 26.8 milyar dolar törpülenmiş oldu
Kasım 11
11:27 2022

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ödemeler dengesi “cari işlemler hesabı” altındaki “hizmetler dengesi/seyahat/gelir” ile “birincil gelir dengesi/ücret ödemeleri/gider” kalemlerinde revizyon yaptı. İki revizyon sonucunda ödemeler dengesi cari işlemler hesabı, revize edilen dönemde toplam 26,8 milyar dolar artı yönlü güncellendi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ödemeler dengesinde iki kritik revizyon açıkladı.

Açıklamaya göre, turizm istatistiklerinin iyileştirilmesine yönelik olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, TCMB ve Bankalararası Kart Merkezi işbirliğiyle yürütülen revizyon çalışması kapsamında yeni veri kaynakları sisteme entegre edildi ve metodolojik iyileştirmeler gerçekleştirildi.

Bu süreçle 2012 yılına kadar geriye dönük olarak turizm istatistikleri güncellendi.

Revizyon sonrasında ödemeler dengesi “cari işlemler hesabı” altındaki “hizmetler dengesi/seyahat/gelir” kalemi, 2012–2022 Ocak-Ağustos arasında toplam 22,4 milyar dolar yukarı yönlü güncellendi.

Ayrıca, TCMB veri kalitesinin artırılması ve yeni veri kaynaklarının veri derleme sürecine entegrasyonu çalışmaları sonucunda ödemeler dengesi “cari işlemler hesabı” altındaki “birincil gelir dengesi/ücret ödemeleri/gider” kaleminin 2017-2022 Ocak-Ağustos arasında toplam 4,4 milyar dolar aşağı yönlü güncellendiğini ifade etti.

İki revizyon sonrasında toplam katkı 26,8 milyar dolar olarak açıklandı.

Turizim istatistikleri değiştirildi

MB revizyonu “Yeni veri kaynakları sisteme entegre edilmiş, metodolojik iyileştirmeler gerçekleştirilmiş ve 2012 yılına kadar geriye dönük olarak turizm istatistikleri güncellenmiştir” açıklamasıyla anlattı.

TÜİK revizyonu sonrası ekonomistler son 10 yıl için 20 milyar doların üzerinde bir etki yaratabilecek revizyonun bugün açıklanacağını hesaplıyorlardı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER