A3 Haber

Altılı masada neler oluyor: BTP masaya oturacak mı, türbana anayasal güvence konusunda ortak tutum alınacak mı?

Altılı masada neler oluyor: BTP masaya oturacak mı, türbana anayasal güvence konusunda ortak tutum alınacak mı?

Altılı masada neler oluyor: BTP masaya oturacak mı, türbana anayasal güvence konusunda ortak tutum alınacak mı?
Kasım 12
09:53 2022

Altılı masa 14 Kasım’da bir araya gelmeye hazırlanırken, masadaki konular arasında “BTP’nin masaya alınıp alınmayacağı” ile “türbana anayasal güvence” konusunda alacağı tutum başlıkları öne çıkıyor.

14 Kasım’da DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ev sahipliğinde bir araya gelecek olan altılı masa toplantısının ilk gündemi güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin yol haritası kapsamında yapılan hazırlıklar olacak. Çalışmaları yürüten komisyonların raporlarını değerlendirecek olan liderler, önceki toplantıda ortaklaşılan “Kamu yönetiminde, ekonomide, eğitimde neler yapılacak? Siyasi etik, yolsuzluk gibi konularda ne önlemler alınacak?” başlıklarında değerlendirme yapacak.

BTP ve Genel Başkanı Hüseyin Baş ne olacak?

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “BTP masaya dahil olsun” önerisi de liderlerin bir diğer gündemi olacak. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan altılı masa kurmayları, “BTP’nin bir yıldır devam eden masa çalışmalarında yer almak yerine milletvekili seçimlerindeki ittifaklarda yer alabileceğini” söylüyor. “BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın İYİ Parti listelerinden aday olabileceği” konuşuluyor. Partilerin kurmayları, “Çalışmalarımız bir yıldır devam ediyor. Birçok şey oturdu. Onların bu çalışmalara dahil olması yerine bir milletvekilliği verilebilir” değerlendirmesini yapıyor.

“Türbana anayasal güvence” konusunda ortak bir tutum çıkacak mı?

Diğer yandan altılı masa sekizinci toplantısına hazırlanırken, toplantının ana başlıklarından biri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yasa teklifiyle gündeme getirdiği, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın anayasa değişikliği çağrısı yaptığı “türbana güvence” konusu olacak. Kulislere göre, referandum sürecine sıcak bakmayan Meral Akşener bunun olmaması için genel duruş belirlenmesini isteyecek.

Yaklaşık bir yılda yedi toplantı gerçekleştiren liderler, gelecek hafta başında yapılacak yeni toplantıda geçiş süreci yol haritası, anayasal ve yasal reformlar, hükümet programı, koalisyon protokolü olarak nitelendirilen temel politikalarda ortak söylem çalışmasını ele alacak.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, altı siyasi partinin Cumhurbaşkanlığını kazanması ve Meclis’te çoğunluğu elde etmesi durumunda ülkenin nasıl yönetileceğini içeren geçiş süreci yol haritası kapsamında tüm siyasi partiler çeşitli öneriler geliştirdi. Altılı Masa’daki genel başkanların yönetimde nasıl yer alacağı, Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin nasıl paylaşılacağı gibi kritik konuları içeren yol haritası ile ilgili birden fazla öneri bulunuyor. Liderlerin bu seçeneklerle ilgili toplantıda değerlendirme yapacağı ancak kararın bir sonraki toplantıya kalabileceği belirtiliyor.

“Akşener referanduma sıcak bakmıyor”

Ekonomi, dış politika gibi güncel konulardaki son gelişmelerin de değerlendirilmesi beklenen Altılı Masa toplantısının en sıcak başlıklarından birini ise başörtüsü konusu oluşturacak. Edinilen bilgiye göre İyi Parti lideri Akşener, Erdoğan’ın “başörtüsüne güvence için anayasa değişikliği yapalım” çağrısında bulunduğu konuda Altılı Masa’ya ortak tutum alma önerisinde bulunacak. Başörtüsü ile ilgili bir referandum sürecine sıcak bakmayan Akşener, bunun olmaması için bir genel duruş belirlenmesini isteyecek. Bu talep yerinde görülürse partiler ayrı ayrı değil hep birlikte anayasa değişikliği karşısında destek verme ya da vermeme yönünde karar alacak.

Ancak kaynaklar alınacak ortak tutum kararında anayasa değişikliği metninin de önem taşıdığına dikkat çekerek, liderlerin şimdilik ilkesel bir karar alabileceğini son tutumu ise getirilecek metne göre belirleyebileceğini kaydediyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER