A3 Haber

Anket: Her üç patrondan ikisi işçi çıkartmayı düşünüyor

Anket: Her üç patrondan ikisi işçi çıkartmayı düşünüyor

Anket: Her üç patrondan ikisi işçi çıkartmayı düşünüyor
Kasım 14
09:56 2022

Yılın son çeyreğine girerken ekonominin en büyük sorunu enflasyon olurken piyasanın en büyük sorunu ise hammadde fiyatlarındaki artış oldu. İş dünyasına yönelik yapılan bir araştırmaya göre, her üç iş insanından ikisinin işçi çıkartmayı düşündüğü ortaya çıktı.

İş dünyası son çeyreğe girerken “siparişler azalıyor, hammadde fiyatları artıyor, tahsilat sorunu büyüyor, finansmana erişim sorunu var ve girdi maliyetleri artıyor” görüşünde.

Dünya gazetesinin 46 ilden 304 iş insanıyla gerçekleştirdiği “Anadolu’nun Nabzı” anketine göre iş dünyası, durgunluk endişesi yaşıyor. İş insanları ekonomide en büyük sorununun enflasyon olduğunu söylüyor. Piyasadaki en büyük sorun ise hammadde fiyatlarında yaşanan artış olarak belirtildi.

Yüzde 46.7’si yatırımdan vazgeçmiyor

Avrupa’daki resesyondan ve iç pazardaki durgunluktan endişe eden her üç iş insanından ikisi ise “işçi çıkartmayı düşünüyor musunuz” sorusuna “evet” yanıtını veriyor. Tüm bu can sıkıcı tabloya rağmen iş dünyası umudunu sağlam tutmaya devam ediyor. “Yılın son çeyreğinde yatırım yapacak mısınız” sorusuna ankete katılan iş insanlarının yüzde 46.7’si “Evet” diyor

Ukrayna-Rusya savaşının etkileri

“Son çeyrekte üretime yönelik olası riskler arasında hangisi öne çıkıyor?” sorusuna iş dünyasının neredeyse yarısı, yüzde 43.4’ü “Siparişlerde yavaşlama” dedi. Her 5 iş insanından 2’si yani yüzde 39.1’i de “Finansman temini”ni son çeyreğin riski olarak ikinci sırada gösteriyor. Ukrayna ve Rusya arasında süren savaş da son çeyreğin risklerinden biri olarak öne çıkıyor. Aynı soruya son çeyreğin üçüncü riski olarak “Enerji kesintileri” yüzde 13.8 ile belirtiliyor.

Şirketini küçültenlerin oranı arttı

Öte yandan bu yılın 3’üncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre şirketinin küçüldüğünü söyleyenlerin oranı yüzde 13.2’den 18.8’e çıktı.

304 iş insanına “Türkiye’nin ihracat pazarlarındaki ‘resesyon’ beklentisi ve iç pazardaki durgunluk nedeniyle işçi çıkartmayı düşünüyor musunuz?” şeklinde soru yöneltildi. İş dünyasından bu soruya yanıt yüzde 68.7 ile “evet” oldu. Bu sonuç da her 3 iş insanından 2’sinin işçi çıkartmayı düşündüğünü ortaya koydu. İşçi çıkartmayı düşünmeyenler ise yüzde 31.3 şeklinde.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER