A3 Haber

Erdoğan: Biden, F16 konusunda olumlu gelişmeler olduğunu söyledi

Erdoğan: Biden, F16 konusunda olumlu gelişmeler olduğunu söyledi

Erdoğan: Biden, F16 konusunda olumlu gelişmeler olduğunu söyledi
Kasım 16
09:52 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Endonezya’da konuştu. Erdoğan gazetecilerin sorularını yanıtladı. ABD’den F-16 tedarikiyle ilgili konuşan Erdoğan, “Sayın Biden, olumlu gelişmelerin olduğunu söyledi” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • (İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı) Bu alçak saldırı terörün kanlı çirkin yüzünü bir kez daha gözler önüne sermiştir. DEAŞ’la mücadele bahanesi altında terör örgütüne destek verenler de dökülen her damla kana ortaktır. bölücü terör örgütü Suriye ve Irak’ta köşeye sıkıştıkça çaresizliğini bu tür kalleş eylemlerle gizlemeye çalışmaktadır. Ne yaparlarsa yapsınlar, kimin arkasına saklanırsa saklansınlar teröristler kendilerini bekleyen acı akıbetten kurtulamayacaktır. Nitekim emniyet ekiplerimiz teröristi ve işbirlikçilerini kısa sürede yakalamışlardır. Ülkemizin ve bölgemizin geleceğinde terörün hiçbir türlüsüne yer olmadığının altını tekrar çizmek istiyorum. Terör tehdidini kaynağında bertaraf etme stratejimizi kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Tüm dost ve müttefiklerimizin, Türkiye’nin haklı mücadelesine samimi desteğini bekliyoruz.

“Bu ekonomik kriz tüm ülkelerin krizidir”

  • Değerli arkadaşlar G-20’nin bu seneki teması birlikte daha güçlü toparlanmaydı. Bu çerçevede sene boyunca çok sayıda teknik düzeyde çalışma gerçekleştirildi. Türkiye olarak bu faaliyetlere aktif olarak iştirak ettik, görüşlerimizi paylaştık, zirve gündemine katkıda bulunduk. Zirve kapsamında küresel siyasi ve ekonomik görünüme ilişkin son gelişmeleri değerlendirdik. Dünyamız son 3 yıldır salgınla başlayıp sıcak çatışmalar ve bölgesel gerilimlerle özellikle çetrefilleşen sancılı bir dönemden geçiyor. Salgın döneminde alınan katı tedbirlerin tedarik zincirleriyle uluslararası ticaretin işleyişi üzerindeki olumsuz etkilerini halen hissediyoruz. Bilhassa aşırı yükselen enerji, gıda ve hammadde fiyatlarının hiçbir ayrım yapmadan tüm ekonomileri zorladığı görülüyor. Pek çok bölgede 60 yılın zirvesine ulaşan enflasyon rakamları karşılaşılan sıkıntıların büyüklüğünü gösteriyor. Gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun hiçbir ülke şimdiye kadar ülkesini bu enflasyon cenderesinin dışında tutmayı başaramadı. Alışılageldik usullerle enflasyonu düşürme formülünün henüz isteneni veremediğini görüyoruz. Bu yöntemlere başvuranlar daha da yükselen enflasyon sorunuyla birlikte istihdam kayıplarıyla da yüzleşmeye başlamışlardır. küresel ekonomi ile ilgili giderek artan resesyon tartışmaları yakın gelecekte bizleri bekleyen tehlikeye işaret ediyor. Şayet bir çıkış yolu bulunamazsa mevcut durumun kötüleşeceği görünüyor. Bu kriz batıdan doğuya kuzeyden güneye tüm ülkelerin krizidir. Ancak küresel ekonomideki kötüleşmenin en şiddetli vurduğu yerler Afrika ve Asya’daki kırılgan devletlerdir.
  • Somali’den Yemen’e uzanan geniş bir bölgede milyonlarca insan kıtlık tehdidiyle karşı karşıyadır. Ekonomik kriz Afrika ve Asya kökenleri göçmenlere karşı nefret söylemlerini de artırmıştır. İslam ve yabancı düşmanlığıyla mücadelede daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye tüm insanlığın huzurunu ve barışını etkileyen bu sınamalar karşısında üzerine düşeni yerine getirmenin çabasındadır.

“Yaklaşık 11 milyon ton tahılın dünya pazarına girmesini sağladık”

  • Ukrayna’da ihtilafın ilk gününden bu yana savaşın kazananın adil bir barışın ise kaybedeni olmayacağı düşüncesiyle hareket ettik. Taraflar nezdinde bu anlayışla pek çok kolaylaştırıcı ve arabulucu nitelikte girişimde bulunduk. tarafları pek çok defa aynı masa etrafında bir araya getirme başarısı sergiledik. Rusya- Ukrayna ve Birleşmiş Milletlerle birlikte Karadeniz’de tahıl koridorunu inşa ettik. Bu şekilde gıda krizinin çözümüne büyük katkı sağladık. Yaklaşık 11 milyon ton tahılın dünya pazarına girmesini temin ettik. Mutabakatın kesintisiz işlemesi ayrıca tahılın en fazla ihtiyacı olan ülkelere ulaşımı için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
  • Dönem başkanlığımız sırasında gıda güvenliğini öncelikle konularımızdan biri olarak işlemiştik. gıda israfının azalması konusunda taahhütte bulunmuştuk. Ancak dünya genelinde hala her yıl 1 milyar ton gıda maddesi çöpe gidiyor. bir yandan yapay zekayı konuşurken diğer yanda 2 milyar insanın yoksulluk içinde yaşadığı gerçeği ile yüzleşiyoruz. 1 milyara yakın insan gece yatağa aç olarak girerken bir tarafta lüks şatafat israf hakimse burada bir sorun var demektir. Türkiye olarak bu adaletsiz tabloyu değiştirmeye yönelik faaliyetleri sürdürüyoruz.

“Ekonomik sıkıntıların üstesinden G20’nin kararlı, etkili anlayışı ile geleceğimize inanıyorum”

  • İki günlük zirve boyunca pek çok ikili görüşme gerçekleştirdik. Aile fotoğrafı çektirdik ve ortak açıklama yayımladık. küresel sağlık gıda güvenliği ve etkin göç yönetimine vurgu yaptık. G20 platformu küresel düzeyde karşı karşıya kaldığımız meydan okumalar karşısında kendisinden beklenen liderlik görevini başarıyla yürütüyor. İçinde bulunduğumuz ve küresel ölçekte yaşadığımız ekonomik sıkıntıların üstesinden de yine G20’nin kararlı, etkili ve çözüm odaklı anlayışı ile geleceğimize inanıyorum.

Gazeteciler sordu, Erdoğan yanıtladı

Toplantının soru-yanıt bölümündeyse gazetecileri yönelttikleri sorular ve Erdoğan’ın yanıtları şöyle oldu:

Sayın cumhurbaşkanı, Rus makamdaşınıza herhangi bir şekilde temasınız oldu mu tahıl anlaşmasının genişletilmesi ve süresinin uzatılması konusunda?

Devam ediyor devam edeceği kanaatindeyim döner dönmez yine başta sayın putin olmak üzere görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Çünkü barışın yolu diyalogdan geçer biz bu konuda kararlı olduğumuzu hep söyledik. Ve bu sürecin devam etmesi zaten tüm dünya için geçerli olan bir şeydir.

Geçtiğimiz günlerde katılımınızla Özbekistanlar bir zirve gerçekleştirildi KKTC gözlemci üye olarak kabul edildi. AB’den karara kınama geldi. ABD Dışişleri’nden de üzüntü duyguları açıklaması geldi. Bu konu görüşüldü mü görüşmelerinizde?

Kuzey Kıbrıs ile ilgili bizim Türk Devletleri Teşkilatı’nda aldığımız karar geçerlidir. Bu kararla ilgili herhangi bir yerden herhangi bir ülkeden icazet almamıza gerek yoktur. O iş bitmiştir. Olumsuz yaklaşan ülkelere gerekli cevabı vermeye devam ederiz.

Türkiye’nin İtalya ve Fransa ile yürütmeyi planladığı bir programı var bu konuda somut bir adım var mı?

Teknik engeller söz konusu. Bunları aşacağımız kanaatindeyim.

(Polonya topraklarına düşen füze) Bu füzelerin Rus yapımı olmadığı açıklaması herhalde bunun Rusya ile alakası olmadığını göstermektedir. Bu teknik bir arıza olabilir, teknik inceleme ve araştırma şart. Israrla bir Rus yapımıdır diye bunun üzerine gitmek bu işi tahrik eder diye düşünüyorum. Biz Rusya ile Ukrayna’yı aynı masa etrafında toparlamanın gayreti içerisindeyiz. tahrik metodunu kullanmak doğru olmasa gerek. Barışın yolu diyalogdan geçer.

(Taksim’deki patlama) İstanbullumuzda hava normale dönmüştür. Bu konuyla ilgili zaten 40 yıldır terörle mücadele eden bir ülkeyiz, bu mücadeleyi başarıyla vermiş bir ülkeyiz. Burada da terörle mücadelemizi sürdüreceğimiz gibi benim halkım da bu konudaki sabrını şu anda aynen göstermiştir gösteriyor. Ölen vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyoruz.

(Yunanistan’a) Bak komşu, komşuluk hukukunu bil, bizle fazla dalaşma. İstediğin kadar o adaları doldur bunların hiçbiri sana fayda sağlamayacaktır. Burada Türkiye var onun için de yerini yurdunu iyi bileceksin. Geçmişi de okursa bunu da gayet iyi görecektir. Gelen uçaklar fayda etmez bu iş kürek işi değil yürek işidir yürek.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER