A3 Haber

“Deniz beş metre yükselecek, Boğaz’daki yalılar su altında kalacak”

“Deniz beş metre yükselecek, Boğaz’daki yalılar su altında kalacak”

“Deniz beş metre yükselecek, Boğaz’daki yalılar su altında kalacak”
Kasım 19
12:35 2022

Prof. İhsan Çiçek, iklim değişikliyle deniz suyunun iki metre yükseleceğini belirterek İstanbul Boğazı’ndaki yalıların alt katlarının sular altında kalacağını söyledi. Prof. Çiçek, 2100 yılında Antalya ve çevresinde sıcaklık ortalamasının 6 dereceye kadar artmasının öngörüldüğünü dile getirdi.

BM Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından kabul edilen “İklim Değişikliği 2022: Etkiler, Uyum ve Kırılganlık” başlıklı raporda Türkiye’nin aşırı hava olaylarına karşı Avrupa’nın en kırılgan ülkesi olduğu ortaya konmuştu.

Raporda ”Ülkede yüksek emisyonların devam etmesi durumunda taşkınlar, kuraklık, sel ve toprak kayıpları meydana gelebilir” denmişti.

Ankara Üniversitesi’nden Prof. İhsan Çiçek, iklim değişikliği sonucu deniz suyunun 2100 yılında iki metre, 2150’de beş metreye kadar yükselebileceğini belirterek, şunları kaydetti:

  • Ülkemizde alçak alanlar Çukurova, Göksu Nehri çevresi Silifke, Antalya’da Aksu Manavgat ovaları, Ege’de Gediz, Büyük Menderes, Küçük Menderes gibi alanlar etkileniyor. İstanbul da etkileniyor. İstanbul Boğazı çok önemli kültür alanı ve çevresinde çok sayıda yalı var. Bu yalıların çevresinde deniz seviyesinin 2 metre yükselmesi, birinci katlarının tamamıyla su altında kalmasına neden olur. Yalılar, Kuleli Askeri Lisesi gibi pek çok tarihi alanlar var. Bu kültürü korumak için de iklim değişikliğine yönelik tedbirleri almak zorundayız. İnsan kulağına küçük şeyler gibi gelen ‘2 metre, 5 metre’ gibi değişimler etkileri çok büyük olarak karşımıza çıkıyor.

İlgili haberler

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER