A3 Haber

AKP’li Kocaeli Belediyesi Hereke’yi zehirleyecek

AKP’li Kocaeli Belediyesi Hereke’yi zehirleyecek

AKP’li Kocaeli Belediyesi Hereke’yi zehirleyecek
Kasım 20
10:20 2022

AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, Yukarı Hereke bölgesinde yapmayı planladığı katı atık depolama tesisinin ÇED süreci devam ediyor. Yukarı Hereke Birlik Beraberlik ve Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Karadaş, “Sit alanına yakın mesafedeyiz. Yakınlarında bir dereden bahsediliyor… Bu dereye olacak sızıntının bırakın Hereke’yi bırakın Körfez’i, bütün Kocaeli’yi etkileyebileceği söyleniyor” dedi.

Bölgede yaşayan vatandaşlar, 8 Kasım’da, ÇED süreci kapsamındaki “halkı bilgilendirme toplantısı”nı protesto etmişti. ÇED süreci devam eden projeyi, değerlendiren Yukarı Hereke Birlik Beraberlik ve Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Karadaş şunları söyledi:

Yaklaşık 328 dönüm bir arazi ve ÇED sürecinde bu şekilde bahsediliyor. Yerleşim yerlerine 250-300 metre uzaklıkta bir alandan bahsediyoruz. Burası daha yeni orman vasfından çıkarılmış bir arazi olarak nitelendiriliyor. Şu anda çam ağaçları mevcut, meşelikler, aşağı tarafta zeytin ağaçları, tarım yapılan araziye yakın; yanı başımızda hayvancılık yapılıyor, bal kovanları bulunuyor. Tertemiz, oksijen kaynağı bir alandan bahsediyoruz. Şimdi Büyükşehir Belediyesi katı atık bertaraf tesisi yapmayı planlıyor. 2015’te yine aynı süreçle karşı karşıyaydık. Buna tepki gösterdik. Halk yürüyüşü oldu. Bu kadar yerleşim yerlerine yakın değildi. 2015 yılındaki yaklaşık 7-8 km ötemizdeydi. Şu anda dibimize getirdiler, katı atık bertaraf tesisini dibimize getirdiler ve bize söylenen şu ‘tehlikesiz atık.’ Ama ÇED raporunu okuduğumuzda buraya dökülecek atıkların ne olduğunu araştırdığımızda, sanayi atıkları diye geçiyor. Biz burada bırakın büyümeyi göçe zorlanmaya başlayacağız ve kendi kültürümüzü, ananelerimizi, örf, adetlerimizi yaşadığımız toplumdan uzaklaşıp başka toplumlarda bizi; muhtemelen öyle düşünüyoruz asimile edecekler. Biz bu şekilde kendi toplumumuzda huzurlu bir şekilde yaşamak için mücadelemizi vereceğimizi, elimizden ne geliyorsa yapacağımızı tekrardan vurgulamak istiyoruz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER