A3 Haber

Mona Lisa’nın 1911’de Louvre’dan çalınmasının ilginç öyküsü

Mona Lisa’nın 1911’de Louvre’dan çalınmasının ilginç öyküsü

Mona Lisa’nın 1911’de Louvre’dan çalınmasının ilginç öyküsü
Kasım 21
08:07 2022

Dünyanın eb bilinen, en tanınmış tablolarından birisi Mona Lisa… Leonardo da Vinci’nin 16’ncı yüzyılda yaptığı Mona Lisa’nın 1911’deki çalınma öyküsü ise geniş kitleler tarafından bilinmez… History Today’da Richard Cavendish tarafından yazılan bu öyküyü Ayşen Tekşen Türkçeleştirdi.

Leonardo da Vinci’nin Jakond olarak da bilinen Mona Lisa’sı dünyanın en ünlü tablosudur. Onun kim olduğunu, esrarengiz gülümsemesinin anlamını, kadınlık hakkında ne söylediğini, neden kaşları olmadığını belirlemek için yıllar boyunca sınırsız çaba ve mürekkep harcanmıştır. Leonardo, 1516’da I. Francis tarafından Fransa’ya davet edildiğinde tabloyu da beraberinde götürdü. Kral onu satın aldı ve Fransız Devriminde Louvre’a yerleştirildi. Napoleon ise tabloyu alarak yatak odasına astırdı ama sonradan Louvre’a geri taşındı.

Bu muhteşem tablonun 1911 yılında çalınması büyük bir sansasyon yarattı. Herkes gibi polis de şaşkındı. Geleneksel sanat düşmanı modernistlerin işi olabileceği düşünüldü ve avangart şair ve oyun yazarı Guillaume Apollinaire Eylül ayında tutuklanarak bir hafta boyunca sorgulandı. İkinci önemli şüpheli Pablo Picasso’ydu ama onunla ilgili olarak da herhangi bir kanıt bulunamadı.

Hırsızlığın, 1908’de Paris’e taşınan ve bir süre Louvre’da çalışan İtalyan adi suçlu Vincenzo Perugia’nın işi olduğunun anlaşılması iki yıl aldı. Tüm çalışanların giymek zorunda olduğu beyaz önlükle galeriye gitmiş, kapanış saatine kadar saklanmış ve Mona Lisa’yı çerçevesinden çıkarmıştı. Sabah yeniden açıldığında önlüğünün altında Mona Lisa’yla dikkat çekmeden galeriden ayrılmış ve tabloyu Paris’teki pansiyonuna götürmüştü.

Perugia, Kasım 1913’de Leonardo Vincenzo sahte ismiyle Floransalı sanat simsarı Alfredo Geri’ye bir mektup yazarak 500 bin liret ödül karşılığında tabloyu İtalya’ya getirmeyi teklif etti. Ertesi ay Mona Lisa’yı bir bavulun sahte zemininde saklayarak trenle Floransa’ya gitti. Olayın ardından ismini kurnazlıkla Hotel La Gioconda olarak değiştiren bir otele yerleştikten sonra tabloyu Geri’nin galerisine götürdü. Geri, tabloyu uzmanlar tarafından incelenmek üzere bırakması için onu ikna etti ve günün ilerleyen saatlerinde polis Perugia’yı tutukladı.

Vincenzo Perugia’nın 1911’deki sabıka fotoğrafı

Görünüşe göre, Perugia tamamen yanlış bir şekilde Mona Lisa’nın Napoleon tarafından Floransa’dan çalındığına ve vatandaşlık görevini yerine getirerek onu gerçek yuvasına iade ettiği için ödülü hak ettiğine inanıyordu. En azından, ifadesi bu şekildeydi. Pek çok İtalyan, başyapıtın evine dönmesini memnuniyetle karşıladı; insanlar onu görmek için Uffizi Galerisine akın ederek bazıları mutluluk gözyaşı döktü ve Perugia kısa bir hapis cezası aldı. Ünlü tablo Louvre’a iade edildi ve o günden beri güvenli ve gizemli şekilde orada sergileniyor.

(Çeviri: Ayşen Tekşen) 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER