A3 Haber

Faizin tek haneye inmesinin ardından: Ekonomistler ve uzmanlar ne dedi?

Faizin tek haneye inmesinin ardından: Ekonomistler ve uzmanlar ne dedi?

Faizin tek haneye inmesinin ardından: Ekonomistler ve uzmanlar ne dedi?
Kasım 24
18:30 2022

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini 150 baz indirerek, yüzde 9 olarak belirlemesini eleştirdi. Eski Hazine Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez “Dostlar alışverişte görsün” değerlendirmesini yaptı.

Ekonomist ve iktisatçılar politika faizinin tek haneye indirilmesini sosyal medya hesaplarında değerlendirdi. Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, iktisatçılar Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Doç. Dr. Oğuz Demir ve ekonomist Selçuk Geçer’in değerlendirmeleri şöyle:

“Dostlar alışverişte görsün”

Dr. Mahfi Eğilmez: Enflasyon yüzde 85,5. TCMB politika faizini yüzde 9’a indirdi. Aralıkta enflasyon baz etkisiyle düştüğünde ‘Faizi düşürdük enflasyon ondan düştü’ denilebilecek. Bankalar, mevduat müşterisini kaçırmamak için faiz artırmaya devam ediyorlar ama onun önemi yok. Dostlar alışverişte görsün.

“Sanırım bu mesaj bize değil”

Prof. Dr. Yalçın Karatepe: Merkez Bankası faizi yüzde 9’a indirdi. Merkez Bankası, daha da faiz indirimi beklemeyin de demiş: ‘Ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir.’ Ama sanırım bu mesaj bize değil. Biz zaten beklemiyoruz.

“Aslında altı boş olan cümle”

Doç. Dr. Oğuz Demir: Merkez Bankası faizi 150 puan indirdi. Politika faizi yüzde 9 oldu. Açıklama metninde kendince gizem yaratacağı sanılan ama aslında altı boş olan cümle: PPK, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve ilave tedbirler alacaktır. Uygulanacak politikalar aralıkta ilan edilecektir.

Selçuk Geçer: Ne dediysek o !!! Merkez Bankası faizi aynen dediğimiz gibi 150 baz puan indirdi. Dolar düşme eğiliminde !!!.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER