A3 Haber

Hollanda kölelik geçmişi nedeniyle dünya çapında sekiz ayrı noktada özür dileyecek

Hollanda kölelik geçmişi nedeniyle dünya çapında sekiz ayrı noktada özür dileyecek

Hollanda kölelik geçmişi nedeniyle dünya çapında sekiz ayrı noktada özür dileyecek
Kasım 25
18:13 2022

Hollanda, 19 Aralık’ta yedi bakanını eski sömürgelerine göndererek dünya çapında sekiz ayrı noktada devlet adına resmi özür dileyecek.

Hollanda hükümeti, kölelik geçmişi için özür dilemeye hazırlanıyor. Alınan karara göre Hollanda, dünyanın sekiz ayrı noktasında 19 Aralık Pazartesi günü resmi olarak özür dileyecek.

Hükümet üyesi yedi bakan, 19 Aralık’ta eski Hollanda sömürgesi olan Surinam ile Karayipler’deki Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Eustatius, Saba ve Sint Maarten adalarına gidecek ve buradaki yetkililere resmi olarak özür dilenecek.

BBC Türkçe’nin Hollandalı kamu yayıncısı NOS’tan aktardığına göre bu gelişme, Lahey’deki hükümet kaynakları tarafından da doğrulandı. Bakanların eski sömürgelerde özür dileyeceği aynı gün içerisinde Başbakan Mark Rutte de Lahey’de özür açıklamasında bulunacak.

Öte yandan resmi özür, köleleştirilen kişilerin yakınlarına tazminat ödeyeceği anlamına gelmiyor ancak kölelik konusunda farkındalığı artırmak amacıyla hazırlanacak projeler için 200 milyon euroluk bir bütçe ayıracak. Kölelik tarihi ile ilgili bir müze için de 27 milyon euro kaynak sağlanacak.

Eylül ayında Surinam’ı ziyaret eden Hollanda Başkanı Rutte de, köleliğin kaldırılışının 150. yılı olan 2023’ün, tamamen köleliğin acısını kabul etmeye dönük etkinlikleri kapsaması gerektiğini vurguladı.

Hollanda’nın özür geçmişi

Hollanda’da Amsterdam ve Rotterdam başta olmak üzere kölelik geçmişinde rol sahibi olan kentler, daha önce özür dilemişti.

Hollanda Merkez Bankası da, geçen temmuz ayında köleliğin kaldırılmasını anma töreninde resmi özür açıklaması yapmış, ancak hükümet, ‘zamanlama açısından uygun olmadığı’ gerekçesiyle bunu reddetmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER