A3 Haber

Türkiye’de faiz tek hane, enflasyon yüzde 85 ama “ekonomist” Erdoğan vazgeçmiyor: “Faiz sebep, enflasyon netice”

Türkiye’de faiz tek hane, enflasyon yüzde 85 ama “ekonomist” Erdoğan vazgeçmiyor: “Faiz sebep, enflasyon netice”

Türkiye’de faiz tek hane, enflasyon yüzde 85 ama “ekonomist” Erdoğan vazgeçmiyor: “Faiz sebep, enflasyon netice”
Kasım 28
13:33 2022

Her fırsatta “ekonomist” olduğunu iddia eden AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İş birliği Daimi Komitesi 38. Toplantısı Açılış Programı’nda düşük faizi savundu. Faiz yğkselterek enflasyonun kontrol edilemeyeceğini yineledi. Türkiye’de her ay faiz indirimi yapılıyor ve resmi verilere göre enflasyon yüzde 85’in üstünde.

Merkez Bankası’nın Eylül 2020’den itibaren çift hane olan politika faizini tek haneye düşürmesi ve ekonomi yönetiminde sık sık değişikliğe gidilmesiyle enflasyonun yükselmesi ekonomistler tarafından eleştirilere neden olsa da, kendisinin “ekonomist” olduğunu iddia eden AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, düşük faiz politikasını savunmaya devam ediyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İş birliği Daimi Komitesi 38. Toplantısı Açılış Programı’nda açıklamalarda bulunan Erdoğan, yaptığı konuşmada “Salgınla başlayan enerji ve Emtia fiyatlarındaki artışla tırmanan küresel kriz yeni boyutlar kazanarak devam ediyor. Enflasyon ve işsizlik rakamları son 50-60 yılın zirvesine ulaşmış durumda. Küresel kriz yeni boyutlar kazanarak devam ediyor. Dünyada faizleri yükselterek enflasyonu kontrol altına alma çabaları sonuç vermedi” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

  • Mukaddes kitabımız Kuran-ı Kerim’de siz insanlar içinde çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz buyurulmuştur. Peygamberimiz ise insanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır diye buyurmuştur.
  • Yemen’de Somali’de Afganistan’da Arakan’da adeta bir deri bir kemik kalmış yavrular kadar, Ukrayna’daki çatışmaların mağdur ettiği çocuklar da bizim evlatlarımızdır.
  • Bizler yetimlere şefkatle davranan, hiçbir ayrım gözetmeden mazlumlara sahip çıkan, fakir ve fukaranın elinden tutan bir peygamberin ümmetiyiz. Paylaşmanın bereketine inanan, veren eli alan elden üstün gören bir medeniyeti mensuplarıyız.
  • Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesi için yoğun çaba yürüttük. Tahılın Karadeniz ve boğazlar üzerinden sevkini sağladık. Tahıl koridorunun 120 gün daha uzatılması Afrikalı kardeşlerimizin sıkıntılarını bir nebze olsun rahatlatacağını umuyoruz. Salgınla başlayan enerji ve emtia fiyatlarındaki artışla tırmanan küresel kriz yeni boyutlar kazanarak devam ediyor. Enflasyon ve işsizlik rakamları son 50-60 yılın zirvesine ulaşmış durumda. Faizleri yükselterek enflasyonu kontrol altına alma çabaları şimdiye kadar beklenileni veremedi. Enerji kesintileri AB’de ciddi sorun haline geldi. Hayat pahalılığın sebep olduğu ekonomik zorluklardan az ya da çok etkileniyoruz. Bu süreci başarıyla yönetsek de kimi olumsuzlukları biz de hissediyoruz. Tüm dünyada resesyon beklentilerinin artması tünelin sonundaki ışığın henüz görülmediğine işaret etmektedir.
  • Ülkelerimizin karşılıklı tanıdığı menşee ispat belgeleri düzenlenerek sistem kapsamında ticaretin başlaması da önemlidir. Alınan kararların sistemin uygulamasını kolaylaştıracağı kanaatindeyim. Sisteme dahil olan ülkelere teşekkür ediyorum. Önümüzdeki süreçte diğer İSEDAK üyelerinin de katılmasıyla ülkelerimiz arasındaki ticareti yüzde 25 seviyesine yükseltebiliriz. İslam ülkelerindeki tasarrufların helal yatırım ürünü olan bu fona aktarılmasının teşvik edilmesinde fayda görüyoruz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER