A3 Haber

ABD’den “Pençe-Kılıç” açıklaması: IŞİD’le mücadelemize zarar veriyor

ABD’den “Pençe-Kılıç” açıklaması: IŞİD’le mücadelemize zarar veriyor

ABD’den “Pençe-Kılıç” açıklaması: IŞİD’le mücadelemize zarar veriyor
Kasım 29
09:31 2022

Beyaz Saray, Türkiye’nin teröre karşı meşru müdafaa hakkı olduğunu yineledi. Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü Kirby, “Suriye operasyonuna yeşil ışık mı yakıyorsunuz?” sorusuna ise, “Türkiye terör saldırılarına maruz kaldı. Ancak özellikle Suriye içinde daha çok ölüme yol açacak ya da DAEŞ ile mücadele çabalarımıza zarar verecek bir eylem görmek istemiyoruz” karşılığını verdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, “Türkiye’nin terör tehdidine karşı kendini savunma hakkı olduğu ancak bunun ‘DAEŞ ile mücadeleye zarar vermemesi’ gerektiği” açıklamasını yineledi.

Kirby, Beyaz Saray günlük basın brifinginde Amerikan dış politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin İstiklal Caddesi’nde yaşanan patlamayla ilgili soruşturmasına herhangi bir destek vermediklerini belirten Kirby, “Şu anda bu saldırının sorumlusunun tam olarak kim olduğunu söyleyecek bir pozisyonda değiliz. Bu şiddeti o zaman da kınadık, şimdi de kınıyoruz.” dedi.

“Türkiye’nin kendini savunma hakkı var”

Kirby, son günlerde Türkiye’nin ülkenin çeşitli yerlerinde ve Suriye sınırında “terör kurbanı” olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin saldırılara karşı kendini ve vatandaşlarını savunma hakkı vardır. Aynı zamanda bölgede tansiyonun düşürülmesini istiyoruz ve özellikle de sivillerin daha çok ölümüne neden olacak hiçbir eylemi görmek istemiyoruz. DAEŞ ile mücadelede Suriyeli mevkidaşlarımızla çalışmayı sürdürüyoruz, DAEŞ Irak ve Suriye’de geçerli bir tehdit olmayı sürdürüyor.”

“ABD askerlerinin hayatını riske atacak bir eylemi istemiyoruz”

Bir gazetecinin, “Türkiye’nin kendini savunma hakkı olduğunu söyleyerek, (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan’ın Suriye operasyonuna yeşil ışık mı yakıyorsunuz?” sorusuna ise Kirby şu yanıtı verdi:

“Türkiye terör saldırılarına maruz kaldı. Ancak özellikle Suriye içinde daha çok ölüme, daha çok masumun ölmesine yol açacak ya da bizim DAEŞ ile mücadele çabalarımıza zarar verecek bir eylem görmek istemiyoruz. Bizim Suriye’de DAEŞ ile mücadele eden askerlerimiz var. Suriye’de Türkiye ya da başka bir ülke tarafından Amerikalıların hayatını riske atacak bir eylemi görmek istemiyoruz. Amerikan askerleri burada sahada ve SDG’ye destek veriyor.”

Kirby, 22 Kasım’da yaptığı açıklamada, Türkiye’nin güney sınırında “meşru terör tehdidi”yle karşı karşıya olduğunu ve kendini her türlü savunma hakkı bulunduğunu söylemişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER