A3 Haber

Din öğretmeni “Alevi ailelerde çocuğun kimden olduğu belli değil” dedi, Aleviler öğretmenin görevden alınmasını istiyor

Din öğretmeni “Alevi ailelerde çocuğun kimden olduğu belli değil” dedi, Aleviler öğretmenin görevden alınmasını istiyor

Din öğretmeni “Alevi ailelerde çocuğun kimden olduğu belli değil” dedi, Aleviler öğretmenin görevden alınmasını istiyor
Kasım 30
11:09 2022

Hürriyet Anadolu Lisesinde görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeninin sınıfta “Ben Alevilerin gittikleri yolun yanlış olduğunu düşünüyorum. Çoğu Alevi ailede çocuğun kimden olduğu belli değil” söylemine sınıfta bulunan Alevi öğrencinin velisi tepki göstererek olayı yargıya taşıdı.

Dokuz8 haber’de yer alan habere göre, Bursa Barosu Aleviler hakkında nefret söyleminde bulunan öğretmen hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yaşanan nefret söylemi üzerine Bursa’daki Alevi örgütleri Bursa valisiyle görüşerek öğretmenin görevden alınmasını istedi. Yaşanan olay hakkında suç duyurusunda bulunan Bursa Barosu ise konunun takipçisi olacağını söyledi.

“Milli Eğitim olayla ilgili soruşturma başlattı”

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Mehtap Cengiz’in sınıfta, “Ben Alevilerin gittikleri yolun yanlış olduğunu düşünüyorum. Çoğu Alevi ailede çocuğun kimden olduğu belli değil. Alevilerin Hz. Ali’yi Hz. Peygamberimizin yerine koyduklarını, çoğu Alevinin ahlaki açıdan bozuklukları bulunduğunu, bir erkek ile kız öğrencinin ders dışında konuşmasının da zina olduğunu” söylemesi üzerine sınıfta bulunan Alevi öğrenciler durumu ailelerine bildirdi. Ailenin okula gelerek duruma tepki göstermesi ve suç duyurusunda bulunmasının ardından Milli Eğitim olayla ilgili soruşturma başlattı.

Aile Bursa Barosu’na baş vurarak konu hakkındaki şikayetlerini bildirmesi üzerine Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu savcılığa suç duyurusunda bulundu.

BARO’dan suç duyurusu

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Mehtap Cengiz hakkında suç duyurusunda bulundu.

Osmangazi İlçesi’nde Hürriyet Anadolu Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Mehtap Cengiz’in; 10-G sınıfında ders esnasında, Alevi inancına, kültürüne yönelik aşağılayıcı ve ayrımcı ifadeler kullanarak nefret söyleminde bulunduğu, öğrenci Kardelen Gizir’in babası Serkan Gizir ve babaannesi Yazgülü Gizir tarafından Bursa Barosu Başkanlığı’na dilekçeyle bildirildi.

Bursa Barosu Başkanı’na ziyaret

Serkan Gizir ve Yazgülü Gizir, Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun’u ziyaret ederek, kızlarının okulda yaşadıklarını anlattı. Görüşmede, Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Aslı Evke Yetkin ile İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Kemal Özgür Yetkin de bulundu ve daha sonra suç duyurusu dilekçesi hazırlandı. Bursa Barosu adına Av. Kemal Özgür Yetkin’in yazdığı dilekçede, öğretmenin, “Ben Alevilerin gittikleri yolun yanlış olduğunu düşünüyorum. Çoğu Alevi ailede çocuğun kimden olduğu belli değildir. Alevilerin Hz. Ali’yi Hz. Peygamberimizin yerine koyduklarını, çoğu Alevinin ahlaki açıdan bozuklukları bulunduğunu, bir erkek ile kız öğrencinin ders dışında konuşmasının da zina olduğuna” ilişkin Alevi inancına, kültürüne yönelik aşağılayıcı ve ayrımcı ifadelerle nefret söyleminde bulunduğu öne sürüldü.

Bursa’daki Alevi örgütleri Bursa Valisi ile görüşerek öğretmenin görevden alınmasını isterken, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öğretmen hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi.

“Nefret söylemlerinin cezasız kalmaması için mücadele edeceğiz”

Yaşanan nefret suçu ile ilgili konuşan Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Kemal Özgür Yetkin, “Bu insanlık suçudur. Söylemin, Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesinde düzenlenen, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçu oluşmuştur. Ayrıca bu durum laikliğe de aykırıdır. Nefret söyleminde bulunan bir eğitimcinin eğitim faaliyetlerine devam etmesi kabul edilemez. Başka bir okula tayin edilmesini de kabul etmiyoruz. Çünkü gittiği yerde de bu zararlı düşüncelerini yaymasına neden olacaktır. Soruşturmanın selameti açısından derhal açığa alınmasını talep ediyoruz. Ayrıca bu zihinde bu nefret söylemine devam ediyorsa eğitimcilik yapmaması gerekir. Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak nefret söylemlerinin cezasız kalmaması için mücadele edeceğiz” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER