A3 Haber

Reuters: Suriye Devlet Başkanı Esad, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeyi reddetti

Reuters: Suriye Devlet Başkanı Esad, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeyi reddetti

Reuters: Suriye Devlet Başkanı Esad, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeyi reddetti
Aralık 02
21:46 2022

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yapılacak olası görüşme teklifini reddettiği öne sürüldü.

Reuters’ın 3 farklı kaynağa dayandırdığı haberine göre, Rusya’nın Türkiye ve Suriye arasında görüşme yapılması için yürüttüğü çalışma Şam’da kabul görmedi.

Reuters’ın görüştüğü iki kaynak, Esad’ın Türkiye’de yapılacak seçim öncesi Erdoğan’ın elini güçlendirmemek adına görüşmeyi kabul etmediğini iddia etti. Aynı kaynaklar olası görüşmenin, özellikle Türkiye’de 3,6 milyon Suriyelinin geri dönüşü hedefinin ele alınması halinde, Erdoğan’a seçim öncesinde destek sağlayacağını kaydetti.

Kaynaklardan birinin “Erdoğan’ın eline neden bedava zafer verelim? Seçim öncesi yakınlaşma olmaz” dediğini aktaran Reuters, Suriye’nin dışişleri bakanları toplantısı fikrini de geri çevirdiğini bildirdi.

Görüşme teklifi ile ilgili bilgisi olan üçüncü kaynak ise Şam’ın somut bir öneri olmadığı sürece görüşmeyi yararsız gördüğünü ve Türk güçlerinin ülke topraklarından tamamen çekilmesini istediklerini ifade etti.

Türkiye’nin yaklaşımını yakından bilen bir diplomat olduğu belirtilen kaynak Esad-Erdoğan görüşmesinin “çok da uzak olmayan bir gelecekte” mümkün olabileceğini belirterek, “Putin bu yolu yavaştan hazırlıyor. Bu Suriye’de çok büyük bir değişimin başlangıcı olabilir ve Türkiye’ye çok olumlu etkide bulunabilir. Rusya’nın da birçok alanda gerilmişken bu onun da yararına olabilir” ifadeleriyle görüş bildirdi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov bugün yaptığı bir açıklamada Erdoğan ve Esad’ın Rusya’da görüşebileceğini ifade etmiş, ancak henüz ayrıntıların belli olmadığını sözlerine eklemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz haftalarda Endonezya’da yapılan G20 toplantısı sırasında yaptığı açıklamada seçimden sonra Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la ilişkilerde “sil baştan” yapılabileceğini belirterek “Siyasette ebedi olarak dargınlık, kırgınlık, küslük olmaz. Haziran seçiminden sonra bir sil baştan yapabiliriz.” şeklinde konuşmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER