A3 Haber

Ekonomist Özbülbül: Enflasyondaki düşüş bir matematik aldatmaca

Ekonomist Özbülbül: Enflasyondaki düşüş bir matematik aldatmaca

Ekonomist Özbülbül: Enflasyondaki düşüş bir matematik aldatmaca
Aralık 05
17:45 2022

Ekonomist Murat Sururi Özbülbül, TÜİK açıkladığı verilere göre, baz etkisiyle 1,5 yıl sonra düşüş trendine girdiği açıklanan enflasyon rakamlarının, fiyatların gerilediği anlamına gelmediği ve gerçek tabloyu yansıtmadığını belirtti.

Ekonomist Murat Sururi Özbülbül, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı kasım ayı enflasyon verilerini değerlendirdi.

ankahaber.net sitesinde yer alan habere göre, Ekonomist Özbülbül, aylık fiyat artışının hala çok yüksek olduğuna vurgu yaparak, “Tüm ekonomistler zaten kasım, aralık ve ocak aylarında baz etkisini göreceğimizi söylüyorduk. Tam da ekonomistlerin dediği gibi oldu. Aslında bu bir matematik aldatmaca. TÜİK, Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAGrup), İstanbul Ticaret Odası (İTO) da söylüyor. Kasım ayında fiyatlar artmaya devam etti. Üstelik külliyetli miktarda artmış fiyatların üzerinde artmaya devam etti. Devam da edecek. Sadece geçen sene çok hızlı patlama şeklinde artmıştı. Yani 100 liradan 110 liraya çıkan bir fiyat bu sefer yüz 113 liraya çıkıyor, artmaya devam ediyor, ama artış hızı biraz düşmüş oluyor” dedi.

“Umarım rakamlar maaşlara zam yapmama bahanesi olarak üretilmiyordur”

Özbülbül, “Bu sene enflasyon aylık bazda yine çok hızlı yüzde 3-4 oranında arttı. Dünyanın yıllıkta kabul etmediği enflasyon rakamları bunlar. Biz aylıkta yüzde 3-4 enflasyon olunca düştü diyoruz. Yani bu korkunç bir hız aslında. TÜİK’in verilerini ben çok kaale de almıyorum. Umarım ekonomiyi yönetenler karar vericiler; asgari ücreti tespit ederken emekli, dul, yetim ve memur maaşlarını belirlerken ‘enflasyon düştü, daha az zam yapalım’ diyerek hayat pahalılığına yol açmazlar. Çünkü biliyorsunuz hayat pahalılığı ve enflasyon iki ayrı olgudur. Enflasyon arttığı ülkelerde eğer gelirler enflasyona paralel bir şekilde artmazsa insanlar satın alma güçlerini yitirirler. Yokluk ve yoksunluğa düşerler hayat pahalılığı ortaya çıkar. Ben bu verilerin sadece bir matematik aldatmaca olduğunu söylüyorum. Halkımız da zaten enflasyonun veya hayat pahalılığının artışını açıklanan bu verilere göre değil markette yaptıkları alışverişe bakarak verecek” ifadelerini kullandı.

TÜİKkasım ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi’ni (TÜFE) bugün açıkladı. Buna göre; TÜFE’deki artış kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,88 oldu. Bu fiyat artışına karşın, yıllık enflasyon baz etkisiyle 85,51’den yüzde 84,39’a geriledi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER