A3 Haber

Enerji Bakanı “harikalar diyarında”: Avrupa’da hane halkına en ucuz elektriği ve gazı biz veriyoruz

Enerji Bakanı “harikalar diyarında”: Avrupa’da hane halkına en ucuz elektriği ve gazı biz veriyoruz

Enerji Bakanı “harikalar diyarında”: Avrupa’da hane halkına en ucuz elektriği ve gazı biz veriyoruz
Aralık 08
08:48 2022

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa’da hane halkına en ucuz elektriği ve gazı sağlayan ülkelerdeniz ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ticaret ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarının 2023 yılı bütçeleri kabul edildi. Genel Kurulda, bütçe üzerindeki konuşmaların ardından soru-cevaba geçildi.

Zincir marketlerin, ürün ve şube verilerinin Ticaret Bakanlığının belirlediği sisteme aktarılmasıyla ilgili yayımlanan yönetmeliğe de değinen Muş, şunları kaydetti: “200 ve üzeri şubesi olan zincir marketlerin satış fiyatları Bakanlıkla paylaşılacak ve bu veriler TÜBİTAK’ın altyapısının kullanılması suretiyle piyasada karşılaştırma yapan diğer platformlarla da paylaşılacak. Böylece vatandaş fiyat karşılaştırmasını daha kolay yapabilecek. Bu fiyatları zaten takip ediyorduk. Şimdi elektronik olarak daha yakın bir takip sistemini oluşturmuş olacağız. Ayrıca Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un verdiği yetkiler kapsamında da gerekli adımlar atılıyor.”

“Alım gücünü artırdık”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, kalıcı yaz saati uygulamasına ilişkin, “Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen tasarruf yaklaşık 8 milyar 35 milyon kilovatsaat olup bu tasarrufun parasal karşılığı tek zamanlı tarifede 5.69 milyar lira, 3 zamanlı tarifede 9.24 milyar lira” bilgisini verdi.

Türkiye’nin, Avrupa’da hane halkına en ucuz elektriği ve doğal gazı sağlayan ülkelerden olduğunu vurgulayan Dönmez, “Doğalgazda üçüncü en ucuz, elektrikte de dördüncü en ucuz ülkeyiz” dedi.

Dönmez, bu konuda Avrupa ülkeleri ile Türkiye’deki kişi başına düşen gelirin aynı olmadığının ifade edildiğini hatırlatarak “2002’de iktidara geldiğimizde 100 metreküp doğal gaz için bir asgari ücretli ücretinin yüzde 25’ini ayırırken biz alım gücünü artırmak suretiyle bu payı yüzde 10.8’e düşürdük. Aynı şekilde elektrik tüketiminde, iktidara gelmeden evvel asgari ücret içindeki pay yüzde 20 iken bugün yüzde 6.3’e düştü” ifadelerini kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER