A3 Haber

Utanç tablosu: AKP’li yıllarda evlendirilen kız çocuğu sayısı 700 bini aştı

Utanç tablosu: AKP’li yıllarda evlendirilen kız çocuğu sayısı 700 bini aştı

Utanç tablosu: AKP’li yıllarda evlendirilen kız çocuğu sayısı 700 bini aştı
Aralık 09
11:50 2022

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, çocuk istismarına tepki gösterdi. İlgezdi, saatte beş çocuğun küçük yaşta zorla evlendirildiği ve AKP iktidarında evlendirilen kız çocuklarının sayısının 700 bini aştığını belirtti.

Gazeteci Timur Soykan’ın Birgün’de yayınlanan yazısıyla gündem olan Hiranur Vakfı olayına CHP’den tepkiler gelmeye devam ediyor. Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını evlendirmesi ve istismarına yol açması olayından sonra, çocuk istismarına tepki gösteren isimlerden biri de CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi oldu.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, çocuk istismarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

İlgezdi’nin açıklamaları şöyle:

  • Çocuk yaşta, erken ve zorla evlilikler insan haklarının en acımasız şekilde ihlalidir” diyen İlgezdi, “Çocuğun üstün yararının yani bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaki ve toplumsal gelişiminin gözetilmesi gerekir. Dolayısıyla çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerle mücadele siyaset üstü bir konu, bir anayasa ve yasa savunuculuğudur. 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu’na göre ‘18 yaşını doldurmamış kişi’ çocuktur. Bundandır ki çocuk evlilikleri yasal olmadığı gibi çocuğun istek ya da rızasından da bahsedilemez” dedi. İktidarın “çocuk haklarını gözetirmiş gibi yaparak, günü kurtarma peşinde.

İlgezdi, AKP iktidarında evlendirilen kız çocuklarının sayısının 700 bini aştığını aktarıp şöyle devam etti:

“Bunun adı kırımdır”

  • Tek adam rejimiyle birlikte veriler ciddi biçimde sansürlenip karartıldığı için tablo çok daha vahim boyutta. Saatte beş çocuğun küçük yaşta zorla evlendirildiği bir dönem yaşıyoruz. İktidar bu evlilikleri kendi siyasal düşün dünyasında meşrulaştırma çabasından asla vazgeçmiyor. Aslında bugün Türkiye’de yaşadığımız şey tam anlamıyla bir ‘çocuk kırımıdır’. Çünkü çocuk yaşta, erken ve zorla evlilikler fiziksel, cinsel, ekonomik ve duygusal istismar biçimlerini içinde barındırır. Bu suçun diyetini her koşulda kadınlar ve çocuklar ödüyor. Bu bozuk düzeni, bu ahlaksızlığı, bu vicdansızlığı bitirmek zorundayız.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER