A3 Haber

Yeni asgari ücret için ilk değerlendirmeler: Ekonomistler ne dedi?

Yeni asgari ücret için ilk değerlendirmeler: Ekonomistler ne dedi?

Yeni asgari ücret için ilk değerlendirmeler: Ekonomistler ne dedi?
Aralık 22
14:23 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 8 bin 500 TL olarak açıkladığı yeni asgari ücret sonrası ekonomistlerin ilk değerlendirmeleri…

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2023’te geçerli olacak asgari ücretin net 8 bin 500 lira olacağını açıkladı. Erdoğan’ın açıklaması öncesi “Teklifimiz 9 bin lira. Vermezlerse masadan kalkarız” diyen Türk-İş, masadan kalktı ve rakama muhalefet şerhi düştü.

Ekonomistler ise Erdoğan’ın açıklaması sonrası yeni asgari ücreti yorumladı. İşte ekonomistlerin ilk değerlendirmeleri:

Oğuz Demir: Başka bir düzenleme yoksa işveren maliyeti 12.859 TL olacak gibi görünüyor. İşçi temsilcisinin neden orada olmadığına dair ise tek bir fikrim var. Çok fazla eleştiri aldılar, bakın biz 9.000 TL’den geri adım atmadık diyecekler. O masada oturmamaları o yüzden.. Yoksa ne ücretlere ses çıkarmadılar geçmişte..

Mustafa Sönmez: 8500TL net, adil bir ücret değildir; 4 kişilik hanelerin %43’ünde tek kişi üçte birinde ancak 2 kişi çalışıyor. Mutfak gideri(açlık sınırı)7800 TL, yoksulluk sınırı 25 bin TL ise 2 kişinin geliri bile aileyi geçindirmeye yetmez. Aylık artışı %3-4’lük enflasyona bu ücret dayanmaz. Asgari ücretteki artış oranı, asgari olmayan öteki mavi ve beyaz yakalı ücretlerine de yansımalı, memur, emekli maaşları bu artış oranından geride olmamalı. Bu artış yükünde İşkur’dan katkı olacak mı, Erdoğan, onu açıklamadı. Önceki gibi İşkur’dan ayda 100 TL mi daha fazlası mı?

Barış Esen: Çalışanların eline bu ücret Şubat başında geçecek… Üstünde dediğimiz açlık sınırı rakamı Kasım ayına ait. Yani muhtemelen asgari ücret şubatta Türk-iş’in açıkladığı açlık sınırı altında kalacak.

Uğur Gürses: TÜİK ölçümüyle son 1 yılda gıda % 102, ulaştırma % 100, Elektrik % 101, Gaz % 132.
Asgari ücret % 100. Sadece nakit akışı diye bakılsa finansman-borçlanma maliyetiyle işçiler alacaklı kalıyor. Hükümet istihdamı kaybetme korkusuyla bedeli çalışanlara yıkıyor.

Durmuş Yılmaz: Bütün umutlarını hiç bir şey yapmadan düşecek olan baz etkine bağlamışlar. 3 Ocak 2023’te Aralık 2022 enflasyonu açıklandığında sergileyecekleri şenliğe (!) hazırlanalım. Enflasyonun hızı yavaşlayacak fiyatlar artmaya devam edecek.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER