A3 Haber

Kulis: Altılı masada iki konuda pürüz var, ihtilafların giderilmesine çalışılacak

Kulis: Altılı masada iki konuda pürüz var, ihtilafların giderilmesine çalışılacak

Kulis: Altılı masada iki konuda pürüz var, ihtilafların giderilmesine çalışılacak
Aralık 25
13:59 2022

Altılı masanın 10’uncu toplantısında “sığınmacı sorunu” ve “İstanbul Sözleşmesi” gibi bazı başlıklarda yaşanan ihtilafların giderilmesi hedefleniyor.

Altı muhalefet partisi Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde 5 Ocak’ta onuncu kez bir araya gelecek. Davutoğlu, liderler buluşması öncesinde ikinci kez yapacağı ziyaretlerle, uzlaşı turuna çıkmayı hedefliyor.

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre 5 Ocak’ta masaya gelecek olan “Temel Politikalar Belgesi”ndeki ihtilaflı konularla ilgili uzlaşı aranacak. Bu konuların başında sığınmacı sorunu, İstanbul Sözleşmesi ve cumhurbaşkanı yardımcılıklarının geldiği belirtildi.

Çalışmalarını seçim öncesi, seçim sırası ve seçim sonrası olmak üzere üçe bölen altılı masa, seçim öncesi ve seçim sırasında vatandaşa sunulacak vaatlerle ilgili ortak söylem arayışına girmiş ve bunun için de Temel Politikalar Ortak Çalışma Komisyonu kurulmuştu. Altı partiden ilgili genel başkan yardımcılarının yer aldığı komisyon 2 Ekim’den bu yana dokuz ana başlık ve 72 alt başlık üzerinde çalışıyordu.

Çalışmalarını büyük oranda tamamlayan komisyon, “sığınmacı sorunu” ve “İstanbul Sözleşmesi” gibi bazı başlıklarda ihtilaf yaşanması üzerine bu başlıkların üzerini çizerek sona bıraktı. Komisyonun bu hafta bu konular üzerinde tekrar çalışmaya başladığı öğrenildi.

Toplantılarda, Gelecek Partisi’nin, Suriyeli mülteciler için ortak metne “Onurlu ve insani geri dönüş” ifadesini ekletmek istediği ancak özellikle Demokrat Parti’nin bu ifadeye karşı çıktığı iddia edilmişti.

Altılı masada tartışılan ve kamuoyuna da yansıyan diğer ihtilaflı başlık da İstanbul Sözleşmesi. CHP ile İYİ Parti kadına şiddete karşı yürütülecek politikalar kapsamında Temel Politikalar Belgesi’ne İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden imzalanacağına dair bir taahhüt konulmasını istiyor. Ancak, Saadet Partisi’nin de bu taahhütle ilgili şerh düştüğü ve henüz bir uzlaşma sağlanamadığı öğrenildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER