A3 Haber

TBMM Başkanı Şentop’tan “türban” açıklaması: 400’ün üstünde oyla Meclis’ten geçer, referanduma gerek yok

TBMM Başkanı Şentop’tan “türban” açıklaması: 400’ün üstünde oyla Meclis’ten geçer, referanduma gerek yok

TBMM Başkanı Şentop’tan “türban” açıklaması: 400’ün üstünde oyla Meclis’ten geçer, referanduma gerek yok
Aralık 27
16:20 2022

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, türbana anayasal güvence öngören anayasa değişikliği teklifine ilişkin, “Esas olan meselenin çözümüdür. Meclis çatısı altında çözülmesi herkesi memnun edecektir. Tekrar bunun referanduma sunulmasına gerek yok” dedi. Şentop, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aday olması konusunda herhangi bir engel olmadığını açıkladı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, katıldığı bir televizyon programında gazeteci Murak Akgün’ün gündeme dair sorularını yanıtladı. Şentop, erken seçim tartışmalarına “mümkün değil” diyerek yanıt verirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da adaylığı konusunda herhangi bir engelinin olmadığını belirtti.

Mustafa Şentop’un konuşmasından öne çıkanlar:

  • TBMM, bizde bir tabirdir, gündemine hakimdir. İstediği her konuyu görüşebilir, bunun süresi de Meclis’in görevi devam ediyor. Seçim yapılacağı güne kadar TBMM çalışabilir bir takvim dahilinde. İhtiyaç olan milletimizin faydasına olan her türlü meseleyi müzakere eder kanun değişikliği yapabilir.
  • Bu anlamda bir sınırlama yok tek sınır seçim. Seçim günü. Ancak genel olarak seçim çalışmaları falan gündeme geleceğe için seçimlere aşağı yukarı 1,5-2 ay kala bir zaman Meclis çalışmalarına ara veriyor, milletvekilleri de bölgelerinde seçim çalışmaları sürdürüyor. Ancak bu bir kararla olan bir şey eğer gündem varsa çalışacak konu varsa çalışmalar devam da edebilir.
  • Anayasa ile ilgili hususa gelince tabii bunun çok muğlak kapalı bir ifade olduğunu düşünüyorum. Yeni bir anaysa yapmak mı anayasa değiştirmek mi? Anayasa değiştirmekse anayasanın hangi maddeleri değişecek ve hangi maddeleri ile ilgili destek verilecek? Yapılabilir mi yapılabilir elbette. TBMM’de 400’ün üzerinde bir oyla her türlü anayasa değişikliğini yapmak mümkün.
  • Eğer bu anlamda getirilecek anayasa değişikliğine genel olarak bir destek verileceği ifade ediliyorsa bunun için yeterli sayı var bu yapılabilir. Vakit olarak da yeterlidir zaman bu anlamda.
  • Ancak ben böyle bir açık çek olabileceğini doğrusu düşünmüyorum. Muhakkak maddeler üzerinde hangi maddelerin değişiklik teklifinin içine gireceği hangileriyle ilgili nasıl bir düzenleme yapılacağı tartışılacaktır.
  • Bu aşamada böyle bir konu bu tür müzakereler tartışmalar çerçevesi dikkate alınırsa şüphesiz zaman alır yetişmesi kolay değil bunun. Ama biz destek veriyoruz ne getirirseniz bunu destekleyeceğiz deniyorsa o kolay yapılabilir.
  • Ben mümkün görüyorum. 400’ün üzerinde bir oyla TBMM’den bu tablo içerisinde böyle bir değişiklik geçebilir.
  • Bu nereden ortaya çıktı falan diye bazen görüyorum. Bazı akademisyen arkadaşları da tuhaf bir şekilde niye böyle bir değişiklik yapılıyor diye açıklamalar görüyorum biraz siyaseti ve Meclis gündemini takipten kopmaktan kaynaklanabilir.
  • Biliyorsunuz böyle bir gündem esasen yoktu bu konuda bir hukuki düzenleme yapılması gereğini Sayın Kılıçdaroğlu ifade etti ve arkasından da bu konuya yönelik bir kanun değişikliği teklifi verildi. Bunun üzerine konu gündeme gelmiş oldu.
  • Bu şunu ortaya çıkartmış oldu yapılan tartışmalardan bunu da görüyoruz aslında bu konuda bir hukuki düzenlemeye ihtiyaç var diyen bir kesim ortaya çıktı. Fakat bu hukuki düzenlemeye gerek var bu konu çözülmelidir kalıcı olarak çözülmelidir konusunda ittifak var. Herkes müttefik Meclis’te. İkincisi bu konu hukuki bir düzenleme ile çözülmelidir diyenler de 400’ü geçecek bir çoğunlukta şu anda.
  • Gerek yoktu konu çözülmüştü diyenler de var ama bir hukuki düzenleme ile çözülmesi gerekir diyenler 400’ü geçecek çoğunlukta.
  • Siyaseten erken seçimden bahsetmek mümkün değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aday olması konusunda da herhangi bir engel yok.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER