A3 Haber

Polisin öldürdüğü set çalışanı Çetin Kaya davasında karar: Polisin müebbet cezası 25 yıla indirildi

Polisin öldürdüğü set çalışanı Çetin Kaya davasında karar: Polisin müebbet cezası 25 yıla indirildi

Polisin öldürdüğü set çalışanı Çetin Kaya davasında karar: Polisin müebbet cezası 25 yıla indirildi
Aralık 28
13:18 2022

Kadıköy’de S.E. adlı polisin öldürdüğü set çalışan Çetin Kaya davasının ikinci duruşması Anadolu Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme sanık polise müebbet cezasına yapılan indirimle 25 yıl hapis verdi.

Halk TV’den Gül Gündüz’ün haberine göre set çalışanı Çetin Kaya’nın 29 Kasım 2021 tarihinde İstanbul Kadıköy’de aracını durduran polis memurlarından S.E.’nin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetmesiyle ilgili davanın ilk duruşması Anadolu Adliyesi’nde görüldü.

İstanbul Valiliği, 39 yaşındaki Çetin Kaya’nın ölümünün ardından yaptığı açıklamada olayda “dur” ihtarına uymayan şüpheli bir araçta sürücü koltuğundaki Çetin Kaya’nın yakalama işlemi sırasında polise mukavemette bulduğunu savunmuştu. Şüpheli polis memuru S.E. de savcılık ifadesinde, “Bir elini kelepçelemiştik, boşta kalan eliyle benim silahıma hamle yapmaya çalıştı. O esnada da silah patladı” demişti.

Çetin Kaya’nın ölümüne ilişkin açılan davanın ikinci duruşması bugün Anadolu Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma 09.30’da başladı. Duruşma salonuna girişte Çetin Kaya’nın bazı yakınları alınmadı. Kısa süreli yaşanan gerginliğe Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay ile CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal müdahale etti.

Minibüs şoförü Sinan Develi, “Beni telefondan 3. 4. günde arayarak beni tehdit ettiler. Polisim diyerek. Savcılıkta bile şikayetçi oldum. Tehdit ediyorlar diye. Bir hafta sonra savcılıktan çağırdılar. İçin rahat olsun dediler. Olay anında maktulün sanığa yönelik herhangi bir saldırısı olmadı” dedi.

Duruşmada konuşan Çetin Kaya ailesinin avukatı Zeynel Öztürk, “Mağdurun yakınları tarafından tanığın aranması mümkün değildir. Sanığın avukatları, bir polisin dinlenmesini söylüyor. Neden dinlensin bir polis daha tanık olarak. Zaten olayın tarafı emniyet mensupları” diye konuştu.

Tanık polis İrfan Kavun SEGBİS ile bağlandı. Kavun, şu ifadeleri kullandı: “Araçtan indirdiğim esnada tekrar kaçmaya yeltendi. Ensesinden tuttum. Çelme taktım. Selçuk abiyi gördüm. Gel kelepçe takacağım dedim. Sağı taktım. Sol kola da kelepçeyi takacakken oturmadı. Bileklik olduğunu gördüm. Şahsın iki kolu arkadaydı. Direniyordu. Silahın patladığını duydum. Atış olduktan sonra irkildim. İki el patladı. Seri atıştı. Selçuk abinin bağırması üzerine gözümü kapadım. Kendim vuruldum sandım. Maktul vurulmuştu.”

Çetin kaya ailesinin avukatı Özgür Urfa, “Önce sağ kolunu tuttu dediniz elinde silah var mı mıydı?” sorusuna üzerine tanık polis Kavun, “Elinde silah olup olmadığını fark etmedim. Kullanılan silah iki el seri ateş aldı. Polisin maktule vurma anını görmedim” diye yanıt verdi.

Çetin Kaya ailesinin avukatı Zeynel Öztürk de “Silahın ateş açması için ne kadar güç uygulanması gerekir?” diye sordu. Kavun ise “İlk atışta daha fazla güç ister. İkincisi daha hassas şekilde ateş alabilir” dedi.

Kavun, Öztürk’ün “Takmak istedikleri kelepçe plastik kelepçe miydi metal kelepçe miydi?” sorusuna “Metal kelepçeydi” cevabını verdi.

“Öldükten sonra kelepçeyi çıkardınız mı delil olarak neden kullanılmadı?” diye sorulan Kavun, “Kelepçeyi daha sonradan Yunus Emre çıkardı. Onun da ne amaçla çıkardığını ben bilemem” dedi.

“Olay yeri tutanağında kelepçe neden yok?” diye soruldu. Hakim soruyu tanığa sormamakta ısrar etse de sonunda sordu. Kavun, “Adli birimde çalışan birim değilim, bilmiyorum süreci” dedi.

Savcı mütalaasını verdi. TCK 81. madde gereği kasten adam öldürme suçundan ceza istedi.

Savcının mütalaası sonrası konuşan sanık avukatı “Polisin yakalama yetkisinin kullanımı söz konusudur. Kelepçe takmaya çalışırken maktulün kolunu kaldırarak hamle yapması refleks olarak silahın ateş alması söz konusudur. Eylemin taksirden gerçekleştiği var. Müvekkilin tahliyesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sanık avukatı, “Acaba buradaki milletvekilleri polislerin şehit olduğu duruşmalara da takip ettiler, izliyor mudur?” diye sordu. Duruşma salonunda vekillerle avukat arasında tartışma çıktı. TİP’li Barış Atay ile CHP’li Sarıbal tepki gösterdi.

Sanık avukatı Barış Atay’ı hedef alarak, “Eşi Ay Yapım’da yönetmen” dedi. Barış Atay, “Çetin Kaya benim arkadaşım. Hem vekil olarak hem arkadaşım olarak takip ediyorum. Milletvekili oğluyla bu davayı nasıl aldığınızı söyleyin” diye tepki gösterdi.

Sanık avukatı bu kez de müvekkilini savunurken Aleviliği kullanarak, “Polis bir Alevi dergahına adakta bile bulundu” deyince tartışma çıktı.

Çetin Kaya’nın avukatları, sanığın avukatlarının birinin eski AKP’li milletvekili Turan Kıratlı’nın oğlu
Mehmet Fırat Kıratlı olduğunu söyledi. Avukat “Milletvekili oğluyla bu davayı nasıl aldığınızı söyleyin” sorusuna cevap vermedi.

Davada karar çıktı. Mahkeme sanık polise müebbet cezasına yapılan indirimle 25 yıl hapis verdi. Kararın istinaf yolu ise açık.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER