A3 Haber

YSK “Erdoğan üçüncü kez aday olabilir mi” sorusunu geçiştirdi: Seçim sürecini bekliyoruz…

YSK “Erdoğan üçüncü kez aday olabilir mi” sorusunu geçiştirdi: Seçim sürecini bekliyoruz…

YSK “Erdoğan üçüncü kez aday olabilir mi” sorusunu geçiştirdi: Seçim sürecini bekliyoruz…
Aralık 29
08:21 2022

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, YSK’ye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığını sordu. YSK İYİ Parti Üyesi Mustafa Tolga Öztürk, açıklamasında, “Gelecek Partisinin Cumhurbaşkanının üçüncü kez aday olup olamayacağına ilişkin görüş istemine; Cumhurbaşkanı seçim süreci başlamadığından görüş verilmesine yer olmadığına şeklinde karar verdi” ifadelerini kullandı.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) sorduğu Erdoğan’ın adaylığı sorusuna jet yanıt geldi.

Gelecek Partisi Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ 26 Aralık 2022 tarihinde YSK’ye cevaplaması üzerine “Anayasanın 101. maddesi uyarınca Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde; Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 3. defa Cumhurbaşkanı adayı olup olamayacağını, ilgili kişi ve kurumlar tarafından cevaplandırılarak adımıza ve adresimize gönderilmesi hususunu arz ederiz” sorusunu sorarak cevaplanması talebinde bulundu.

YSK ise 28 Aralık 2022 tarihinde yapmış olduğu toplantıda Gelecek Partili Özdağ’ın sorusunu görüştü. YSK İYİ Parti Üyesi Mustafa Tolga Öztürk, yapmış olduğu açıklamada, “Yüksek Seçim Kurulu 28/12/2022 tarihli toplantısında; Gelecek Partisinin Cumhurbaşkanının 3. kez aday olup olamayacağına ilişkin görüş istemine; Cumhurbaşkanı seçim süreci başlamadığından görüş verilmesine yer olmadığına şeklinde karar verdi” ifadelerini kullandı.

“İmamoğlu hakkında ihsas-ı reyde bulunan YKS, Erdoğan hakkında suskun”

Konuya dair kısa bir açıklama yapan Selçuk Özdağ, Ekrem İmamoğlu ile ilgili yargının verdiği 2 yıl 15 gün hapis ve siyasi yasak cezasını hatırlatarak, şöyle konuştu:

  • Bu karar İstinaf mahkemesine gidecek, oradan da Yargıtay’a gidecek. Bu süreç devam ederken Yüksek Seçim Kurulu Başkanı üzerine vazife olmadan ihsas-ı reyde bulundu. Cezası onaylanmasa bile bu ceza ile seçime girerse mazbatasını vermeyiz, onaylanırsa cezası zaten Cumhurbaşkanı olamaz dedi. Kendisi daha onaylanmamış bir ceza üzerinden Cumhurbaşkanı olmamış yani doğmamış çocuğa elbise biçmiş, dereyi görmeden paçaları sıvamış ve kararını açıklamış.
  • Anayasanın 101. maddesinde bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir diye yazılmış. Mustafa Şentop Bey ve Mehmet Uçum Bey “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde iki defa aday olur” diye yazmadıkları için bunu yazmayı unuttukları için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da söz işitmemek adına ara sıra günah çıkarıyorlar.
  • Gelecek Partisi olarak 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde hakkımızı kullandık ve Sayın Erdoğan’ın 3. kez aday olup olamayacağını sordum. YSK, henüz Cumhurbaşkanlığı süreci başlamadığı için ihsas-ı reyde bulunamayacaklarını ve karar veremeyeceklerini söylediler. Bizim sorumuz ellerine 27 Aralık’ta geçti 24 saatte yanıtladılar. Tebrik ediyorum çok hızlı çalışmışlar; ses değil ışık hızı ile yapılmış bir çalışma olmuş ama söz konusu Ekrem İmamoğlu olunca ihsas-ı reyde bulunan YSK bu kez ihsas-ı reyde bulunamayız demiş. Bir yandan ipe un seriyor, arabayı yokuşa sürüyor, bir yandan hem nalına hem mıhına vuruyorlar. Bunları doğru bulmuyoruz. Hukukta da, bürokraside de, siyasette de, çifte standart olmamalıdır. Yüksek Seçim Kurulunun bu kararını kamuoyunun yüksek takdirlerine arz ediyorum.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER