A3 Haber

Hırvatistan artık Schengen bölgesinde: Avroyu da kabul ettiler

Hırvatistan artık Schengen bölgesinde: Avroyu da kabul ettiler

Hırvatistan artık Schengen bölgesinde: Avroyu da kabul ettiler
Ocak 01
21:12 2023

Avrupa Birliği, Hırvatistan’a sınırlarını tamamen açarak Avrupa’nın kimlik kontrolü yapılmayan seyahat bölgesi Schengen’e kabul etti. AB Başkanı Ursula Von Der Leyen, sınırda ülkeyi kutladı. Hırvatlar da mutluluklarını dile getirdi.

Hırvat araçları, ilk kez pasaport göstermeksizin Slovenya’ya rahatlıkla girdi. Hırvatistan İçişleri Bakanı Davor Bozinovic, kararı sınırda kutladı.

Pasaportunu kontrol ederek son kez Slovenya’ya geçen araç sürücüsüne bir de hediye verildi.

AB Başkanı Ursula Von Der Leyen de açık olduğu ilk gün sınırı ziyaret edenlerdendi.

Ülke, Schengen bölgesine katılmakla kalmadı, avroyu da kabul etti.

Hırvatistan, Schengen bölgesine katılan 27. ve avro bölgesine katılan 20. ülke oldu.

Shengen bölgesi nedir?

Schengen bölgesi, 1985’te Fransa, Almanya, Lüksemburg, Hollanda ve Belçika’nın Lüksemburg’un Schengen kasabasında imzaladıkları serbest dolaşım anlaşmasıyla hayata geçirildi. Bu anlaşmayla beş ülke ortak sınırlarda kontrolleri kaldırdı. Serbest seyahatin yanı sıra mal ve hizmetlerin de serbest dolaşımı sağlandı. Schengen ülkeleri, kendi iç sınırlarında kontrolleri kaldırırken dış sınırlarda kontroller sıkılaştırıldı.

Schengen ülkelerinden birinden vize alan başka ülke vatandaşları veya bu ülkelerden birinde ikamet izni bulunan kişiler de Schengen içinde vize almadan seyahat edebiliyor.

Hırvatistan ile birlikte 22 AB üyesi ülke Schengen içinde yer alıyor. Bu ülkeler Avusturya, Belçika, Çekya, Almanya, Danimarka, Yunanistan, İspanya, İtalya, Finlandiya, Fransa, Macaristan, Litvanya, Letonya, Estonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, İsveç, Slovenya, Slovakya’dan oluşuyor.

Ayrıca AB üyesi olmayan dört ülke İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn da Schengen içinde bulunuyor.

Schengen bölgesinin son genişlemesi 2011 yılında Lihtenştayn’ın katılımıyla olmuştu.

60’tan fazla ülkenin vatandaşları, Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyor. 100’ün üzerinde ülkenin vatandaşlarından ise vize isteniyor.

Bulgaristan ve Romanya’ya engel

AB Komisyonu, Hırvatistan’ın yanı sıra üye ülkelerden Romanya ve Bulgaristan’ın da Schengen katılmasını istiyor ancak bazı üyeler Romanya ve Bulgaristan’a engel çıkarıyor.

Avusturya, düzensiz göçün engellenemediği gerekçesiyle iki ülkenin de Schengene girmesine karşı çıkarken Hollanda, yalnızca Bulgaristan’ın katılmasını istemiyor. İki ülke de yolsuzluk, sınır kontrolleri ve hukukun üstünlüğüyle ilgili endişelerini gündeme getiriyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER