A3 Haber

Yeni yılın ilk günü “Lozan’ın gizli maddeleri” sosyal medyada gündem oldu

Yeni yılın ilk günü “Lozan’ın gizli maddeleri” sosyal medyada gündem oldu

Yeni yılın ilk günü “Lozan’ın gizli maddeleri” sosyal medyada gündem oldu
Ocak 01
15:38 2023

Yıllardır Türkiye’nin değerli yeraltı kaynaklarına ulaşmasının Lozan Antlaşması’ndaki gizli maddelerle yasaklandığı yalanı, 2023’e girilmesiyle yeniden gündem oldu. Sosyal medyada #gizli etiketiyle gerçeği yansıtmadığı defalarca açıklanan bu iddiayı tiye alan paylaşım yapıldı.

İsviçre’nin Lozan şehrinde 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan dönemin Türkçesi ile ‘Lozan Sulh Muâhedenâmesi’ Lozan Antlaşması 2023 yılına girilmesiyle yeniden gündem oldu. Lozan Antlaşması’nı gündeme taşıyan ise anlaşmada var olduğu iddia edilen gizli maddeler.

Kaynağı bilinmese de toplumun büyük bir kesiminde kabul gören ama gerçeği yansıtmayan bu iddiaya göre; Türkiye’nin anlaşmadaki gizli maddeler nedeniyle topraklarında bulunan bor, petrol, altın gibi değerli madenleri çıkarması 100 yıl boyunca yasak.

2023’e girilmesiyle bu maddelerin geçerliliğini yitireceği ve çıkarılacak madenlerle ülkenin büyük bir zenginliğe kavuşacağı iddiası defalarca yalanlansa da inandırıcılığını sürdürüyor.

Yeni yıla girilmesiyle birlikte bu iddia sosyal medyada #gizli etiketiyle gündem oldu. Binlerce kullanıcı söz konusu gizli maddeleri tiye alan paylaşımlar yaptı.

Teoman’dan ‘jelibon’ göndermesi

Yılbaşında Bodrum’da konser veren Teoman, “Lozan Antlaşması’nın 100. yılını doldurduk. Artık serbestiz, jelibonları çıkartabiliriz” diyerek eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Melih Gökçek’e gönderme yaptı.

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER