A3 Haber

Merkez Bankası: Yıllık enflasyonundaki düşüşe en belirgin katkı baz etkisiyle temel mal ve gıda gruplarından geldi

Merkez Bankası: Yıllık enflasyonundaki düşüşe en belirgin katkı baz etkisiyle temel mal ve gıda gruplarından geldi

Merkez Bankası: Yıllık enflasyonundaki düşüşe en belirgin katkı baz etkisiyle temel mal ve gıda gruplarından geldi
Ocak 04
10:37 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunu yayımladı. Raporda, “Yıllık tüketici enflasyonundaki düşüşe en belirgin katkı baz etkisi nedeniyle temel mal ve gıda gruplarından gelmiştir” ifadelerine yer verildi.

Aylık enflasyonun yüzde 1,18, yıllık enflasyonun ise yüzde 64,27 arttığı aralık ayıyla ilgili raporda, “Bu dönemde yıllık enflasyon tüm alt gruplarda belirgin bir düşüş kaydederken, hizmet grubundaki gerileme görece sınırlı kalmıştır” denildi.

Enerji fiyatlarında yaşanan gerilemeye vurgu yapılarak “Bu dönemde enerji fiyatları akaryakıt ürünleri öncülüğünde gerilemiştir. Enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisi üretici fiyatları üzerinde de hissedilmiştir. Üretici fiyatları aralık ayında uluslararası enerji fiyatlardaki olumlu gelişmeler ve Türk lirasındaki istikrarlı seyir neticesinde, petrol ve ürünleri ile elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki gelişmelerle gerileme kaydetmiştir” diye belirtildi.

Otomotiv piyasasında gerileme, ilaç piyasasında ise fiyat artışları yaşandığı belirtilerek “Temel mal grubunda aralık ayında ÖTV matrah düzenlemesinin etkisiyle otomobil fiyatları gerilerken ilaç fiyatlarındaki referans kur ayarlaması ve beyaz eşya ile mobilya fiyatlarında devam eden artış eğilimi daha olumlu bir görünümü sınırlamıştır” değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, “yıllık tüketici enflasyonundaki düşüşe ben belirgin katkıyı” verdiği belirtilen temel mal ve gıda gruplarıyla ilgili şu değerlendirmeler yapıldı:

“Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon aralık ayında 24,68 puan azalarak yüzde 77,87 olmuştur. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 23,99 puan düşerek yüzde 73,25, işlenmiş gıdada ise 25,35 puan azalışla yüzde 82,00 olarak gerçekleşmiştir. İşlenmemiş gıda grubunda mevsimsellikten arındırılmış veriler bu dönemde sebze grubunda daha belirgin olmak üzere taze meyve ve sebze fiyatlarında gerilemeye işaret etmiştir”

“Temel mal grubunda yıllık enflasyon daha güçlü baz etkisiyle 27,15 puan düşmüş ve 2022 yılı sonunda yüzde 48,96 olmuştur. Yıllık enflasyon, dayanıklı mallarda daha belirgin olmak üzere, tüm alt gruplarda gerilemiştir. Dayanıklı mal fiyatları (altın hariç) aralık ayında yüzde 1,88 oranında yükselirken, beyaz eşya ile birlikte mobilya kalemleri fiyat artışlarıyla öne çıkmıştır.”

About Author

Serdar

Serdar

Related Articles

TÜM HABERLER